Arbeidsplasser flyttes fra Skarbøvika til indre bydel på grunn av bilkø i sentrum. Statens vegvesen setter inn strakstiltak på Hellebroa for å løse opp i trafikkorken.

Sunnmørsposten tester nå hvordan man kommer seg raskest gjennom rushtrafikken. Vi har sendt ut seks personer i seks forskjellige framkomstmidler fra Steinvågbakken til Volsdalsberga klokka 16.

Torsdag får du svaret om det er buss, bil, sykkel, jogging, moped eller kanskje kajakk som går raskest.

Også padler

Busspassasjeren tok rute 618, gikk av ved Hellandbakken og gikk til fots siste stykket ned til Volsdalsberga. Padleren begynte i småbåthavna ved Ljaaen og gikk i land ved badeområdet på Volsdalsberga.

De fire siste fikk velge rute selv. Været var fint dagen dette ble gjennomført, det var ikke cruiseturister i sentrum, men det var likevel kø i Nedre Strandgate.

I saken kan du stemme på hvilken framkomstmåte du tror var raskest. Allerede i går kveld var det avgitt omtrent 1000 stemmer.

Tror på mopeden

Tom Rian i planavdelingen i Ålesund kommune, jobber med denne problematikken til daglig. Han bor på Hessa og sykler til jobb på rådhuset.

– Fra Hessaskaret til rådhuset tar det i hvert fall ikke lengre tid med sykkel enn hva det gjør med bil, sier Rian.

Han tror sykkelen eller mopeden vil komme først i mål på Volsdalsberga.

– Det kommer litt an på hvor frekk mopedisten er. Han har fordelen med å kunne kjøre forbi køen, om han er så frekk som noen av de jeg ser til daglig så kommer nok mopeden først, sier Rian.

Han tror derimot at busspassasjeren kommer sist.

– Problemet er at bussen står i samme køen som bilene, da blir det en utfordring å få bussen raskere fram og det er ikke lett å få flere til å reise kollektivt, sier planleggeren.

Kjempedeilig

Ålesund er ikke ansett som en god sykkelby, og bedre sykkelveier er sentralt i bypakken som nå er under planlegging.

Likevel mener Rian at sykkel ofte er den mest behagelige måten å reise gjennom sentrum på.

– Finværsdager er det kjempedeilig å sykle. Da vil det også være fint å padle i kajakk, men det tar nok litt lengre tid. Vanligvis er det nok likevel mest behagelig med buss eller bil på grunn av været, sier han.

Hva går raskest gjennom Ålesund-rushet? Velg hva du tror i pollen.

To hjul er best

Daglig leder Ove Godø i Atlantic-gruppen fortalte i august at de flytter 20 arbeidsplasser fra Skarbøvik til indre bydel for å gi de ansatte en bedre reise til jobb.

Selv enten kjører eller sykler han til jobb fra Skåthaugen til Skarbøvik. Godø tror også mopeden vil være raskest fra Steinvågbakken til Skarbøvik.

– Det svarer seg nok å være på to hjul. Mange mopedister er veldig frekke og kommer seg raskt forbi køen, sier han.

Men sykkelen har også sine fordeler, mener Godø.

– Da kan man gjerne velge ei raskere rute. For meg tar det ikke noe lenger tid å sykle til jobb, enn hva det gjør i bil, sier han.

Men imotsetning til Rian så karakteriserer Godø det som nærmest livsfarlig å være syklist i sentrumsgatene.

– Man må jo stort sett sykle i trafikken, og det er mange bilister som ikke liker syklister og passerer svært nært, sier han.Godø tror ikke bilen har gode muligheter.

– Det kan ta mellom 15 og 40 minutter, alt etter hvor ille køen er, sier han.

Bilder: Kø fra Steinvågbroa til Hellebroa

Alternativer

Statens vegvesen lover strakstiltak på Hellebroa til våren. Flytting av gangfelt og ny lysregulering skal gjøre det noe enklere å ta seg fram.

Seksjonssjef Ole Jan Tønnesen i Statens vegvesen region midt forteller at de nå jobber med å konkretisere tiltakene.

Han ønsker ikke å gjette på hvordan man kommer seg raskest gjennom rushtrafikken.

– Vi ønsker ikke å spekulere på dette. Vegvesenet er fagetat og alt vi skal gjøre må være faktabasert, sier han. Tønnessen synes likevel at forsøket til Sunnmørsposten er interessant.

– Om ikke annet så kan det få folk til å bli klar over at det finnes alternativ til å kjøre alene i bil til jobben, sier han.

Tips Sunnmørsposten om ditt trafikkproblem:

Er det ferjekø, rasfare eller trafikkfarlig skoleveg?Dine innspill blir brukt som utgangspunkt for videre dekning av trafikken på Nordvestlandet.

SMS/MMS: 95 400 400Epost: 95400400@smp.noFølg smp.no på Facebook

foto
Selv sykler Tom Rian, men han tror moped er raskest i rushtrafikken. Foto: Bjørn Vatne
foto
Eirik Hjelvik over Hellebroa. Sunnmørsposten tester RUSH-trafikken.
foto
Bjørn Vatne begynner i småbåthavna ved Ljaaen. Sunnmørsposten tester RUSH-trafikken.