Mandag starta arbeidet som skal ende opp i et nymalt kirkerom i Borgund kyrkje.

Stillas blir satt opp inne i kirka, som skal være nymalt og fin igjen til påsketider.

Kirka ble sist malt innvendig på midten av 1990-tallet. Flere steder er det skjolder på vegger og tak.

– Blir fantastisk

– Deler av misfargingen skyldes lekkasjer som oppsto etter blikkenslagerarbeid på kirketårnet til 100-årsjubileet i 2007. Ellers er det mye skitt og støv på vegger og tak, sier kirketjener Kjell Antonsen.

Det er satt av om lag to måneder til jobben, som blir kyndig utført av en malermester fra Trondheim. Prosjektet er kostnadsberegnet til rundt én million kroner, litt avhengig av hva man finner av eventuelle skjulte skader og overraskelser, forteller driftsleder Geir Aure.

Han sier at arbeidet i middelalderbygget skjer i full forståelse med Riksantikvaren.

– Jeg tror det blir helt fantastisk når jobben er gjort. Kirka blir lysere og får en jevn og fin hvitfarge, sier kirketjener Antonsen.

Fra kommende helg og fram til arbeidet er ferdig, blir gudstjenester feiret i Borgund menighetshus.

Det er ikke meldt om vielser i perioden der, og gravferder blir holdt på krematoriet eller i andre kirker.

Ellers blir det både barnedåp og andre seremonier i salen på menighetshuset, forteller Antonsen. Som i går starta arbeidet med å flytte alterlys, lysglobe, kirketekstiler og annet som trengs i «vikarkirka».

Rydder vekk krattskog

Også utenfor Borgundkirka starta det i går et arbeid for å gjøre det lysere og finere.

I samarbeid med nabo Sunnmøre museum, gikk kirkens folk da i gang med å rydde krattskogen rundt kirka og gravplassen.

Det er noen år siden det ble gjort sist, og nå hadde løvtrær og annet kratt gjort det stadig vanskeligere å se den flotte kirka på avstand. Ved den såkalte tinghaugen øst for kirka, skal det etter hvert opp et strømgjerde – slik at dyr fra Borgund dyreklubb kan få beite der og samtidig holde vegetasjonen nede. Det skal også ryddes opp langs en steinmur ned mot stien og vannet på nordsida.

– Dette er et kjempeflott område, som mange benytter seg av. Det vil nok bli satt pris på at kirka blir mer synlig og at vi ellers får ryddet opp i vegetasjonen her, sier Antonsen.

Stillas: Borgund kyrkje ble gjenreist og innviet i 1907 etter en brann våren 1904. De eldste delene av kirka er mye eldre, kanskje fra 1100-tallet. i går starta arbeidet med å sette opp stillas. Foto: Lars Inge Skrede
Vekk med krattskogen: Det er sju-åtte år siden forrige gang, og mye har vokst seg til. Ryddeaksjonen ved kirka er et samarbeid mellom kirka og Sunnmøre museum – og etter hvert Dyreklubben. Foto: Lars Inge Skrede