Det sier Gunnar Leira, avdelingsleder i Ålesund kommunale eiendom (ÅKE). Han har innkalt en rekke aktører til et møte onsdag om trafikksituasjonen i området ved Ålesund rutebilstasjon og Storneskaia.

Da skal eiendomsselskapet, kommunen, reiselivsaktører, havnevesenet og andre involverte diskutere hvordan man kan gjøre det tryggere å ferdes i området, spesielt i turistsesongen med anløp av store cruisebåter.

– Dette blir et evalueringsmøte, der vi vurderer tiltakene som allerede er innført og ser på forbedringspotensialet, sier Leira til Sunnmørsposten.

Mange har reagert på trafikkaoset som oppstår når busser, bytog, personbiler og andre kjøretøyer presses sammen på et lite og uoversiktlig område der et stort antall myke trafikanter samtidig oppholder seg.

I forrige uke advarte verneombudet for bussjåførene i Ålesund om faren for ulykker.

Kvinne påkjørt av buss

Mandag ettermiddag skjedde det en påkjørsel i området, da en buss kjørte på en kvinne i 40-årene. Ifølge politiet skjedde dette like før klokken 17.15, da rutebussen skulle til å kjøre inn i ett av holdeplass-sporene ved rutebilstasjonen.

– Bussen hadde veldig lav hastighet, og kvinnen pådro seg skrubbsår. Hun er hjemmehørende i Ålesund. Etter å ha blitt sjekket av helsepersonell, ble hun dimittert på stedet, forteller operasjonsleder Per Åge Ferstad ved Møre og Romsdal politidistrikt. Politiet vurderte det til ikke å være grunnlag for noe førerkortbeslag.

Hendelsen har gjort debatten om situasjonen ved rutebilstasjonen enda mer aktuell.

– Rent kaos

– Det er rent kaos og et veldig dårlig opplegg. Bussene og bytoget blir prioritert, mens drosjene blir jaget. Dette må være den eneste busstasjonen i Norge uten egen drosjeholdeplass, sier drosjesjåfør Magnar Thunem.

– Det er trangt her, og folk over alt. Situasjonen er ikke god, sier Jan Honningdal, daglig leder i selskapet bak Bytoget.

– Her er det kamp om plassen, rett og slett. Vi jobber kontinuerlig for å gjøre situasjonen bedre for sjåfører, turistene og lokalbefolkningen. Det siste vi ønsker er at det skal skje ei alvorlig ulykke, sier Synnøve Johnsen, markeds- og informasjonskonsulent i Ålesundregionens havnevesen.

Bytoget: Jan Honningdal ønsker i likhet med alle andre at trafikken ved Storneskaia skal gli lettere og tryggere. – Det er i alle fall positivt at det blir et nytt møte om saka, sier han. Foto: Marius Simensen
Følger med: Havnevesenets Synnøve Johnsen observerer trafikkflyten forbi havnevesenets eget område ved Storneskaia, i forkant av dagens møte om trafikksituasjonen i området. Foto: Lars Inge Skrede