Mandag la Grytten-utvalget for måling av inntekt i jordbruket fram resultatet av arbeidet de har gjort det siste året.

Utvalget, som er ledet av Ola Grytten, foreslår endringer i den såkalte totalkalkylen, som er et sektorregnskap for jordbruket, og å bruke vanlige regnskapsprinsipper og å bruke begreper som «driftsresultat» og «årsresultat».

Fem konklusjoner

Avisen Nationen oppsummerer konklusjonene fra rapporten i disse punktene:

* Utvalget vil modifisere totalkalkylen som Budsjettnemnda for landbruket legger fram årlig, så den blir mer i tråd med standard regnskapsoppsett.

* De vil bruke resultat før skatt som det relevante resultatmålet og ikke skille mellom resultatets vederlag til arbeid og egenkapital.

* Bruke gårdsregnskap (skattedata) for å gi uttrykk for variasjon i utnytting av inntektsmulighetene i næringa.

* «Hybridmodellen» som kombinerer den modifiserte Totalkalkylen med skattedata som grunnlag for nivåsammenligning.

Grytten: Bønder er ikke lønnstakere

I Hurdalsplattformen har regjeringen vedtatt at bønder skal ha samme inntketsmuligher som andre grupper. På pressekonferansen understreket utvalgsleder Grytten at de mener bønders inntekt ikke kan sammenlignes direkte med lønnstakeres inntekt.

– En bonde er ikke en lønnstaker, men en som driver selvstendig næringsdrivende. Da må vi se på det ut fra prinsippene som gjelder for andre næringsdrivende, sa han på pressekonferansen.

– Næringsdrivende opererer i et marked, og du kan ikke vedta hva de skal tjene. Mens en lønnstaker får sin lønn, sa han videre.

I en e-post til Sunnmørsposten skriver utvalgsleder Ola Grytten at «utvalget har tatt hensyn til de spesielle kostnadene og markedsforholdene de siste årene, men har drøftet inntektsmål prinsipielt uavhengig av gode og dårlige tider.

Utvalget har presentert en rekke nye beregninger av bøndenes inntekter».

Dette etter at NTB først skrev at utvalget hadde sett bort fra inntektssituasjonen i landbruket de siste årene og ikke har gjort egne beregninger av hva bønder tjener.