Det var Bergen kommune som oppdaget feilen. De fortalte offentligheten om feilen mandag på en pressekonferanse, men oppdaget feilen og meldte den til Datatilsynet i mai.

Problemet handler om at bekymringsmeldinger som er sendt inn gjennom Nasjonal portal for bekymringsmeldinger ikke har blitt registrert i datasystemet Visma Familia hos barnevernet. Det betyr at det kan ha blitt varslet om barn som trenger hjelp, uten at det har blitt oppfattet av barnevernet. Hos avsenderen har det stått at meldingen er mottatt.

I Norge er det 244 kommuner som bruker systemet, og barne- og familieminister har bedt Bufdir om å undersøke omfanget av feilen. Mandag bekreftet også Oslo og Tromsø at de er rammet av feilen.

Feilen skal ha vart siden 2019, og i Bergen er det avdekket at 24 meldinger ikke har kommet gjennom.

Ålesund ikke ramma

Ålesund har undersøkt om de er ramma av feilen.

– For å finne ut om vi er ramma må systemet gjennom ei oppdatering. Først når den er innstallert vil vi ha svaret, sa Vivian Dyb til Sunnmørsposten tidligere mandag.

Hun er seksjonsleder for barn, familie og forebygging i Ålesund kommune. Dyb forteller at Ålesund kommune har vært koblet på systemet siden oktober 2022.

Klokka 1530 forteller Dyb at oppdateringa ferdig.

– Vi ser at vi ikke er ramma, sier Dyb.

– Vi har nå kjørt oppdatering i vårt system og ikke funnet noe avvik. Altså har alle meldinger kommet frem til Ålesund kommune, utdyper hun.

I Vestnes kommune er det foreløpig én melding som har gått tapt som følge av feilen. I de andre romsdalskommunene er det ikke funnet uregistrerte meldinger. Det skriver Romsdals Budstikke.