- Tillit er noe du må bygge opp over tid. Tilliten til Trond tror jeg er borte, derfor har jeg vanskelig for å tro at han kan komme tilbake som nestleder etter dette, sier Kristoffersen. Han Stortinget for Møre og Romsdal fra 1993 til 2009.

- Jeg har i mange saker vært enig med Trond Giske. Han er en uovertruffen politisk debatant og det vil utvilsom være et stort tap for Arbeiderpartiet om han nå må gå ut av sentrale verv, påpeker Kristoffersen.

Som har stor forståelse for at Giske nå inntilt videre er fristilt fra vervet siom nestleder.

- Jeg skjønner veldig godt at det ble helt umulig for han å fortsette. Å fratre var derfor helt nødvendig.

Kristoffersen mener partileder Jonas Gahr Støre har håndtert den meget vanskelige situasjonen bra.

- Vi har i partiet et regleverk for hvordan en skal opptre overfor hverandre. Et slikt regelverk må gjelde uavkortet, påpeker han.

Han tror Arbeiderpartiet nå må gjøre slik det samme som det Erna Solberg gjorde med Høyre i perioden fra 2009 og fram til hun ble statsminister i 2013. Det vil si bygge opp igjen partiet nærmest fra grunnen av.

- Først gjør vi det som jege menr var et selvpåført dårlig valg. Så kommer dette. Da må vi se hva Erna gjorde da hun bygget opp igjen Høyre steg for steg. Det er den jobben som nå må gjøresi Arbeiderpartiet, tror Asmund Kristoffersen.

Uviss framtid

Dagens sentralstyremøte i Ap kom ikke med noen endelig avklaring av Trond Giskes framtid som Ap-nestleder.

– Ingen av varslene vi har fått, anses som falske, sier Jonas Gahr Støre.

Ap-lederen møtte tirsdag ettermiddag pressen etter at han og sentralstyret i Arbeiderpartiet hadde et fire timer langt møte om håndteringen av varslingssakene mot Trond Giske.

– Det har vært krevende, men jeg opplever at vi har fått full støtte for vår håndtering av disse sakene, sa Støre på pressekonferansen etter møtet.

– Vi går gjennom alle varslene og går inn for å oppklare dem. Vi tror på varslerne og vi tror på varslene som kommer, og vi har et ansvar for at den det varsles mot, får lov å gi sin versjon av hva som har skjedd.

På spørsmål om Giske kan komme tilbake som nestleder svarte Støre:

– Jeg mener at det teoretisk sett ikke kan utelukkes.

Giske rykket mandag ut på Facebook der han hevder at flere av varslene mot ham er falske.

– Ingen av de varslene vi har fått anses som falske varsler, og jeg tar avstand fra den ordbruken. Det skaper inntrykk av at varsler kan settes i et tvilsomt lys. Det skal være trygt å varsle, sa Støre.

Nok informasjon

Partilederen forteller at han før jul hadde nok informasjon til å gi sin nå fratrådte nestleder en advarsel.

– Det har kommet noen nye saker etter dette. Derfor så vi på det som såpass alvorlig at han burde fratre som nestleder, noe han sluttet seg til, sa Støre.

Ubestemt

Hvor mange varsler som har kommet inn, vil ikke Støre uttale seg om, og heller ikke hvor lenge Giske er fritatt.

– Ubestemt tid kan være fram til landsstyremøte i 2019, sa Støre.

foto
Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng og leder Jonas Gahr Støre sentralstyremøtet. Foto: Erlend Daae / NTB scanpix