– Det er beklageligvis mange som ønsker å imponere med høye og farlige hopp fra bruer og tak i forbindelse med «hopp i havet». Det er grunn til å advare mot dette, skriver politiet blant annet på sin Facebook-side.

Allerede etter få minutter var oppdateringen likt og delt en rekke ganger.

Det blir advart om at en skjev landing eller det at man går til bunns, kan gi livsfarlige situasjoner - og at nødetatene ikke alltid vil rekke fram i tide.

Følg smp.no på Facebook

– Kan bli livsfarlig

Operasjonsleder Ole Bjørn Harang utdyper meldingen som en kollega av ham førte i pennen.

– Det er kaldt i vannet, og jeg forstår at det er noe av det som gjør det litt moro. Men om man blir liggende i vannet uten å klare å komme seg opp, så kan det raskt bli livsfarlig. Det ønsker vi at folk tenker over, sier Harang.

Mandag kveld ble det utløst en bergingsaksjon i Herøy i forbindelse med et slikt Facebook-påfunn.

Foreldre bør være på vakt

– Vi forstår at dette i utgangspunktet er en artig sak, men folk må tenke seg om. Alle har et selvstendig ansvar for å vurdere sin egen sikkerhet. Noen har kanskje kontroll på det å hoppe fra nausttak eller bruer, men ved å utfordre andre til det samme, kan man indirekte sette andre mennesker i en vanskelig og farlig situasjon, forklarer Harang.

Politiet påpeker samtidig at alkohol og bading ikke hører sammen.

En del av advarselen retter seg kanskje særlig mot foreldre, som kan gjøre smart i å følge med på hva barn og ungdommer finner på av utfordringer.

– Det kan oppfattes som uskyldig moro, men særlig barn og unge kan lett havne i en situasjon hvor de føler et press til å gjøre ting de egentlig ikke burde, påpeker Harang.

Les også: Facebook-farsott sprer seg

– Galskap

– Vi synes det er fint at folk svømmer, og nyter vannet. Men uerfarne bør ikke la seg rive med av en farsott, uttalte Gard A. Bjørnstad.

Han ba folk spesielt være forsiktig når det er iskaldt og man føler presset til å bade i vann som kanskje har temperaturer på 5-10 grader.

– Du kan oppleve hypotermi og hjerteinfarkt ved å bade i isvann, påpekte Bjørnstad.

Har du opplevd historier du vil dele med smp.no-leserne? Bruk kommentarfeltet - eller tips oss ved å sende sms/mms til 95400400, eller epost til 95400400@smp.no

Skjermdump av meldingen fra Facebook-siden til politiet på Sunnmøre.