Lørdag skal den aller første Pride-paraden i Ålesund fylle gatene, fra Rådhusplassen til Kipervika. Så langt har 500 meldt seg på, fra ulike lag og foreninger. Det var forholdsvis rolig på festivalområdet i Kipervika på torsdag, men dagen var viktig uansett:

– Dette er den aller førte dagen av det aller første Ålesund Pride. Nå er det ingen veg tilbake. Ålesund er i ferd med å vise seg som en litt mer tolerant by enn før. Hva jeg tenker om det? At det er galskap. På en veldig fin måte. For bare et år siden virket Pride i Ålesund helt umulig. Motstanden mot Pride er fortsatt stor i en del konservative kristne miljøer, men døra til full aksept føles mye mer åpen. Pride er for alle, uansett hvem du der, sier Maria Mindestrømmen.

Hun er leder i Fri Ålesund, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, som er arrangør av Pride sammen med Ålesund sentrumsforening.

Mindestrømmen karakteriserte tidligere i uka ålesunderes syn på Pride og homofili som overraskende konservativt.

Et mer åpent Ålesund

Hugo Oksnes fra Oksnes kostyme har regnbue-stand på torget disse Pride-dagene, og er ansvarlig for musikken.

Hugo Oksnes håper på godt oppmøte under paraden på lørdag. Han har tilbehøret. Åpent festivalområde i Kipervika på dagtid hver dag. Hugo Oksnes hos Oksnes kostyme har stand og er DJ. Foto: Gry Støre
Regnbueflagget symboliserer mangfold, og regnbuen er som kjent et naturfenomen. Foto: Gry Støre