– Vi har økning i tallet på vinterturister fra i fjor til år. Før jul sa vi nei til flere, fordi vi har fullt hotell med gjester fra Nederland, England og USA og noen nordmenn. Utlendingen kommer for å oppleve norsk vinter og norsk julefeiring.

Det forteller ass. hotellsjef ved Storfjord Hotel, Karoline Granerud. Siden julehelga og til over nyttår har hotellet mellom 25 og 40 gjester. Andre utenlandske gjester som har vært her distriktet i jula har bodd ved First Hotel Atlantica og Ålesund Airport Hotel.

– Mange prøver langrennsski for første gang, og flere blir med på trugetur i området rundt hotellet her på Glomset. Strandafjellet og Fjellsetra er turmål for dem som kjører slalåm. Stort sett ønsker de fleste å slappe av og nye julefreden og atmosfæren på hotellet, forteller Karoline Granerund.

Smak av vinter

– Vinterturismen er ikke i nærheten av sommertrafikken, men vi ser en gledelig økning i antall utlendinger som kommer hit som skiturister for å gå på toppturer i sunnmørsalpene eller ha skiferie på Strandafjellet. Andre kommer for å få en smak av vinter, og oppleve den flotte kalde tida.

Det sier reiselivssjef for Destinasjon Ålesund og Sunnmøre, Tom Anker Skrede. Han forteller at turistnæringa har en langsiktig satsing på å selge inn vinteropphold på Sunnmøre blant turoperatører verden over.

Viktig for næringa

– Vi jobber for at hele året skal bli turistsesong. Vinterturisme er viktig for næringa, for det betyr mye å få flere turister til distriktet i månedene fra september til april/mai, når hotell og andre overnattingssteder har ledig kapasitet, sier Skrede som ikke kan vise til eksakte tall, men merker at stadig flere utenlandske turister kommer for oppleve vinterlandet.

– Det viser seg at mange har vært her før og besøkt fjordene sommerstid, og nå kommer de tilbake for å se fjell og fjord i vinterdrakt. Det er en helt ny opplevelse, mener reiselivssjefen som skuer til Tromsø der de bruker nordlyset til å trekke vinterturister til byen.

– Vi må selge de sunnmørske fjordene i vinterdrakt, sier daglig leder for Destinasjon Ålesund og Sunnmøre som trekker fram Borgundfjordfisket, en rolig tur til Geiranger eller en rusletur langs kaiene i Ålesund som trekkplaster.

– Eller bare det å kjenne på kulden, spise et godt sjømatmåltid, se på skiftende lys og flotte solnedganger. Alt dette vanlige for oss fastboende, er spennende for mange som kanskje ikke har opplevd vinter før.