– Sakene om kjøp og salg av aksjer og habilitet er del av, men ikke hele, bakgrunnen for Annikens avgang, sa Jonas Gahr Støre kort etter at det mandag ble kjent at utenriksministrene skulle erstattes av partikollega Espen Barth Eide.

Han understreket at han tror på Huitfeldts fremstilling av saken.

Samtidig med at Støre møtte de andre partilederne på Stortinget mandag ettermiddag, overleverte Huitfeldt nøklene til Utenriksdepartementet til Barth Eide. Den nye utenriksministerne takket den avtroppende, slik det alltid gjøres.

Espen Barth Eide skrøt av Huitfeldts innsats på flere områder og trakk blant annet fram at hun hadde vært en beslutningssterk utenriksminister.

Habilitet var utløsende

– Jeg deler Espen Barth Eides vurdering. Det har vi snakket om i forkant. Det er også noe jeg har sagt til Anniken Huitfeldt, at hun har gjort en veldig god jobb som utenriksminister, sier Støre til NTB.

Han forteller at han og Huitfeldt har jobbet veldig nært, og at det på det mellommenneskelige planet smerter ham å måtte bytte henne ut og dermed sende henne tilbake til Stortinget.

– Jeg skjønner det er en stor overgang, og derfor er dette forholdet knyttet til saken om habilitet, alvoret i den og tillitsdimensjonen, det som har vært en utløsende faktor, sier Støre.

I sommer gikk Ap-veteranen selv ut med informasjon om at hennes ektemann Ola Flem hadde gjennomført en rekke aksjehandler mens hun var statsråd, og at dette hadde gjort henne inhabil i flere saker. Hun innrømmet at hun ikke hadde oppfylt sin plikt til å holde seg orientert om Flems aksjehandler.

– Vi er samtidig enige i at den saken er alvorlig, og den saken ligger nå i kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier Støre.

Venter ikke reaksjon

Han sier at saken om Erna Solbergs sak knyttet til hennes ektemann Sindre Finnes' aksjekjøp også har spilt inn.

– Erna Solbergs sak har bidratt til å svekke tilliten til oss politikere ytterligere. Den har også bidratt til at det ikke blir ro rundt Annikens sak, og selv om Solbergs sak er langt mer omfattende, har de også prinsipielle likhetstrekk, sier Støre.

Statsministeren er samtidig klar på at han ikke kaster Huitfeldt ut av regjeringen i håp om at det vil utløse en reaksjon fra Erna Solberg.

– Jeg ser spekulasjoner i mediene på at dette er noe vi gjør for å ramme Erna Solberg. Det vil jeg kategorisk avvise. Jeg kjenner Erna Solberg godt nok til å vite at hun ikke lar seg påvirke av endringer i Arbeiderpartiets regjeringslag, sier Støre.

Erna: Endrer ingenting

Erna Solberg selv ville ikke kommentere Støres valg om å bytte ut Huitfeldt. Avsløringen om hennes egen ektemanns kjøp og salg av aksjer under hennes tid som statsminister er på mange måter lik Huitfeldts, om enn i langt større omfang.

– Det får være Støres begrunnelse. Jeg har ikke tenkt å blandet meg inn i personalpolitikken i Arbeiderpartiet, sier Erna Solberg til NTB.

– Jeg tror ikke Huitfeldts avgang endrer noe som helst når det gjelder min sak. Det som er skjedd, er skjedd, og jeg skal oppklare de spørsmålene som kontroll- og konstitusjonskomiteen har, sier hun videre.