Flertallet mener arbeids- og inkluderingsministeren i sin tid som kunnskapsminister var inhabil i tildelingen av støtte til Raftostiftelsen, Wergelandsenteret og Utøya AS, samt i utnevnelsen av Frode Elgesem.

Mindretallet er enig i denne kritikken, men mener overtrampet var så alvorlig at det burde betegnes som «sterkt kritikkverdig», den mest alvorlige formen for kritikk fra komiteen.

Komiteen mener også at det var hennes ansvar at Kunnskapsdepartementets rutiner ikke var gode nok.

Frp spør om informasjon ble holdt tilbake

Fremskrittspartiet mener Brennas håndtering gir grunnlag for «sterk kritikk».

– Det vi mener er alvorlig her, er pengestøtte til Wergelandsenteret, som inkluderte direkte støtte til Utøya AS. Den informasjonen vi har fått helt på tampen, kan tyde på at departementet – inkludert politisk ledelse – har gjort et bevisst valg om å ikke oversende all relevant informasjon til Stortinget. Det er i så fall veldig alvorlig, sa Frps nestleder Hans-Andreas Limi.

MDG kan vurdere å endre til «sterk kritikk»

Onsdag avdekket Dagens Næringsliv at Brenna allerede i 2022 fikk vite at millioner hun tildelte også kom Utøya AS til gode, ett år før hun erklærte seg inhabil. MDG gikk i innstillingen inn for kritikk mot Brenna, men merker seg saken i DN.

– Senest i dag har det kommet avsløringer som stiller Tonje Brennas utsagn til komiteen om hva hun visste eller ikke visste, i tvil. Dersom det viser seg at forklaringen ikke har vært helt sannferdig, må MDG revurdere vår posisjon knyttet til hennes sak fram til behandling i Stortinget, sa Lan Marie Berg.

Flertallet i komiteen landet på den mindre alvorlige konklusjonen «kritikk», der både SV og Rødt opplyser at de støttet dette. De vil understreke at Brenna får kritikk fordi habilitetsbruddet er hennes politiske ansvar og for å påpeke at hun kunne og burde unngått feilene.