– Vi ser tegn som tyder på at vi er i inngangen til ei ny bølge, ei vårbølge, sier Wiig til Sunnmørsposten.

Tall fra tirsdag viser at rundt 20 personer var innlagt på sjukehusene i fylket på grunn av korona – ti i Molde og ti fordelt på sjukehusene i Ålesund og Kristiansund.

– Det betyr at vi har flere innleggelser enn på veldig lenge, fortsetter han.

I tillegg har Europa ellers hatt ei bølge som de er i ferd med å lande nå, ifølge kommuneoverlegen.

– For seks til åtte uker siden startet ei bølge i Europa som ble rundt 70 prosent av vinterbølga, så den er ikke ubetydelig, men ikke like ille som det var i fjor, sier han.

Dette er altså et mulig scenario også for Norge. Wiig ser allerede ei dobling av innleggelser på nasjonalt nivå de siste ukene, og kurven er stigende.

– De som blir innlagt nå, er de samme som anbefales å ta oppfriskingsdose av koronavaksinen, sier kommuneoverlegen.

Regjeringen og Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler alle over 75 år om å ta oppfriskingsdose.

Lav dekning

I Møre og Romsdal har kun tre prosent av målgruppa tatt oppfriskningsdose. I Ålesund kommune er 2,6 prosent av målgruppa vaksinert ved stasjonen på Moa. Dette inkluderer ikke de som bor på institusjon.

– Torsdag er det stor aktivitet, og ved dagens slutt vil vi nå 4,3 prosent, forteller Wiig.

Samtidig ligger Trøndelag og Agder på rundt åtte til ti prosent.

– Mange har gjennomgått korona i løpet av de siste seks månedene og er derfor ikke aktuelle for oppfriskning, forteller kommuneoverlegen.

Derfor er det vanskelig å si hvor høy prosentdekning man kan få i målgruppa.

– Likevel er det ikke noe som tilsier at vi skal ligge etter Trøndelag i oppslutning. Demografisk er vi temmelig like, og smittebelastningen og immunitetsutviklingen i befolkningen er lik, mener han.

Ny bølge i høst

Fristen er i slutten av april måned.

– Det er for å få seks måneder intervall til neste oppfriskningsdose før høstbølgen, sier Wiig.

Han forteller at kommunen ser for seg å vaksinere på nytt i oktober, og at de føler seg ganske sikre på at det vil komme ei bølge rundt den tida.

Wiig og andre kommuneoverleger er i tett dialog med Folkehelseinstituttet.

– Fagledelsen i Folkehelseinstituttet ser for seg tre til fire bølger med koronasmitte i året framover. Med influensa har man stort sett én bølge i desember og januar, mens koronaen oppfører seg litt annerledes med bølger uavhengig av sesongen, forteller Wiig.

– Opplever du at folk har glemt litt av korona og vaksine?

– Ja, og det er naturlig og sikkert sunt å slippe angsten vi har hatt for smitte. Samtidig må vi ikke glemme de som kan bli alvorlig syke. Vi må ta hensyn til dem, og huske at det fortsatt er viktig med vaksine, svarer kommuneoverlegen.