Elevene i 4c ved Spjelkavik barneskole fikk onsdag prøve utstyret som Friluftsrådet for Ålesund og omland nå plasserer ut i alle ni medlemskommunene.

Enklere tilgang

Poenget er å gjøre det enklere å få tilgang til utstyr som skal gjøre det kjekt å være ute, sier May Britt Haukås som er daglig leder i friluftsrådet.

– Vi har lenge lånt ut friluftsutstyr, og kanoene har vært spesielt populære. Men alt står på lageret vårt i Sula, og det er selvsagt mer tungvint å dra dit enn å ha utstyret lett tilgjengelig i egen kommune, sier Haukås.

Derfor har alle kommunene som er med i friluftsrådet fått sin sin egen utstyrskasse som blant annet inneholder lavvo, bålpanne med alt tenkelig utstyr, sag, øks, metervis med tau som man kan lage taubruer av, spill og permer med forslag til aktiviteter.

Jubileumsgave

– Dette er vår presang til kommunene, selv om det er vi som har bursdag, smiler Haukås.

Friluftsrådet for Ålesund og omland fyller 40 år i år, og utstyrspakkene er en del av den markeringen.

– Målet vårt er å gjøre det enklere for mange å ha det kjekt ute, og elevene i 4c har fått vite at vi blir både gladere, friskere og kanskje til og med litt snillere av å være mye ute, smiler Haukås.

Bygde taubruer

Og elevene i Spjelkavik fulgte nøye med når aktivitetsleder Christer Lundberg Nes viste hvordan man bygger taubruer mellom trærne. Dette er en aktivitet Lundberg Nes selv har pønsket ut, og her er ungene med helt fra tauene henges opp til de tas ned etter bruk.

Ingen skal behøve å stå med hendene i lomma og vente på at noen skal legge til rette.

– Det krever litt kløkt å få det til, men Christer sier at det er mye kreativitet og problemløsning som foregår, sier May Britt Haukås.

Friluftsrådet for Ålesund og omland deler ut friluftsutstyrspakker i forbindelse med 40-årsjubileet. Her ved Spjelkavik barneskole - fra venstre: Lucas Tennebø Andersen og Eirik Braute. Foto: Nils Harald Ånstad
Aktivitetsleder Christer Lundberg Nes forklarer hvordan ting skal gjøres, mens Spjelkavik-elevene følge nøye med. Foto: Nils Harald Ånstad