Det var i perioden 10. september til 10. februar 2013–2014 at de to tiltalte kjøpte og solgte 4,75 kilo amfetamin, 6,5 kilo hasj, og til sammen 12.500 tabletter med Ecstasy, Rivotril og Rohypnol.

Ifølge en dom i Sunnmøre tingrett møttes de flere ganger for overlevering i byparken i Ålesund. Det skal også ha blitt overlevert over én million kroner, ifølge notater politiet fant.

Flere år i fengsel

Litaueren er dømt til fengsel i fem år og ni måneder. Han må også tåle inndraging av 480.000 kroner som politiet fant i leiligheten hans under ransaking. Halvparten var pakket inn i plast og gjemt bak kjøleskapet.

Ålesunderen er dømt til fengsel i fire år og ni måneder for narkotika, voldstilfeller og frihetsberøvelse da han låste seg inne med en kvinne på et hotellrom i byen. Mannen har fått strafferabatt fordi hans forklaring var avgjørende for å løse narkosaken. Ifølge aktor tilsier mengden amfetamin aleine isolert sett seks års fengsel.

Teledata

De to tiltalte nektet i retten for at de kjente hverandre. Under et narkobeslag ble det imidlertid også funnet mobiltelefoner. Politiet avslørte ålesunderens kontaktnett ved å innhente teledata. Det viste seg at han hadde kontaktet en mobil som litaueren hadde i sin leilighet 77 ganger. Ålesunderen forklarte at han hadde handlet med en Østeuropeer han ikke ville navngi. Forklaringen passet til litaueren, ifølge dommen.

– Politiets gjennomgang av teledata viser at de to har hatt omfattende kontakt innenfor tidsrommet som ålesunderen angir at han mottok store stoffmengder, heter det i dommen.

Retten fant det bevist at litaueren er den som forsynte ålesunderen med stoffet. Litaueren har hatt motstridende forklaringer om en tredjeperson og eierforhold til narkotika og telefoner.

Et vitne hadde diskutert kjøp med litauren, mens et annet bekreftet at han selv hadde handlet narkotika med litaueren i byparken i Ålesund.

Retten mener litaueren ikke forklarte seg troverdig om hvorfor han hadde 480.000 kroner hjemme. 300.000 skal blant annet ha vært «lært nøysomhet av sunnmøringene», ifølge hans forsvarer.

Begge anker dommen

– Min klient har anket dommen, sier litauerens forsvarer Paal Berg Helland til smp.no. Bakgrunnen for anken er at han mener at han ikke har noe med saken å gjøre i det hele tatt.

– Vi mener at dommen er feil, og det vil vi prøve i lagmannsretten, sier Berg Helland.

Også ålesunderen anker dommen, opplyser forsvarer Harald Johannessen. Ålesunderen mener kvantum er for stort og at straffeutmåling ikke er riktig. Under hovedforhandlingen nedjusterte mannen kvantumet i forhold til hva han hadde erkjent i politiavhør.