Etter et problematisk 2015 er det flere problemer i horisonten.

– 2016 ser turbulent ut det også, sier NHH-professor Ola Honningdal Grytten fra Ålesund.

– Den velstandsveksten vi har hatt de siste par årene uteblir i år, men de aller fleste vil likevel få økt kjøpekraft. På grunn av lav lønnsvekst og høgere inflasjon vil det bli en mindre økning enn folk er vant med, sier han.

Flere mister jobben

For ansatte i olje- og offshorerelaterte næringer kan det bli enda et tøft år i vente.

I desember 2015 var det 4076 personer helt uten arbeid i Møre og Romsdal, ifølge tall fra NAV. Det tilsvarer 2,9 prosent av arbeidsstokken og var en økning i arbeidsledigheten på 40,3 prosent fra samme måned i fjor. Lyspunktet for lokalsamfunnene på Nordvestlandet er at andre næringer på sjøen gjør det godt.

– Berginga kan komme i den maritime sektoren. For tida er det gode priser på fisk, noe som gjør at både tradisjonelt fiske og oppdrettsnæringa gjør det godt, forteller NHH-professoren.

Alt avhenger av oljeprisen

For at Gryttens analyse skal stemme må oljeprisen fortsatt være lav i tida framover.

I 2015 hadde Saudi-Arabia et budsjettunderskudd på hele 855 milliarder kroner. Problemet for Norge er at kongedømmet i budsjettkutt mot slutten av 2015 ifølge analytikere så ut som det tilpasser seg en varig lavere oljepris og lavere inntekter, og at det til nå ikke har valgt å kutte i produksjonen.

– For at oljeprisen skal øke må OPEC bestemme seg for å kutte i produksjonen i 2016. Dagens oljepris er svært lav, og selv for et land som Saudi-Arabia er prisen så lav at den ikke er bærekraftig for dem i lengden, sier Grytten.