Har du vært i Ålesund sentrum i dag, mandag, og sett bygginga som så smått er i gang på Harald Torsviks plass?

Som du kanskje har skjønt er det forberedelsene til testinga av gateterminal som har starta.

Bygger omfattende skulptur

For sjøl om selve testen ikke skjer før i tida 16. - 22. september, er det mye som skal på plass før en kommer så langt. Blant anna skal det bygges det de to tilreisende byggelederne - svenske Petter Brandberg og danske Benny Jepsen - omtaler som en funksjonell skulptur.

- Det begynner med en brann der oppe, altså vi skal bygge en brann, sier Benny - og peker på det store treet som står ved foten av trappene som går fra Kipervikgata og opp på Grimmerhaugen.

- For å slukke denne trengs masse vann, mer som en foss å regne. Også denne skal vi bygge: En foss som renner videre ned i avløpet for så å stå opp igjen flere steder rundt om, for eksempel i form av ei bølge som danner taket på gateterminalen, forteller han med stor innlevelse.

Savner farger i byen

Til å hjelpe seg med bygginga har de to arkitektene et kobbel elever og lærere fra vg3 interiør, vg2 interiør og ustillingsdesign og vg2 byggfag ved Borgund vgs.

- Dette er en heilt ny måte å jobbe på for oss, og veldig, veldig spennende, sier Martine Steffensen, Sølvi Kristin Refvik og Amalie Grindvik, alle avgangselever på interiør. I forkant av selve bygginga har elevene hatt bussholdeplass som tema, og før de gikk i gang med arbeidet, mandag la klassen til de tre fram sine tanker.

- Vi savner farger i byen. Den er for grå. Når det gjelder det med bussholdeplassen - eller gateterminalen - har vi blant anna sett på det med å sitte og vente. Selv om det er viktig med plasser nok å sitte på, ønsker vi ikke nødvendigvis sitteplasser der en sitter rett opp og ned, snarere litt mer... henslengt, sier Martine prøvende.

Viktige elev-innspill

Den utstrakte bruken av elever har med langt mer enn byggehjelp å gjøre, understreker Silje Erøy Sollien, ansvarlig for prosjektet sammen med Solveig Fagermo.

- De er jo blant de som tar mest buss, og vi vil gjerne vite hva de mener, både om dette, men også om hvordan de ønsker seg byrommet. Det er ikke akkurat innretta for dem slik det er i dag, sier hun.

Vil du lese nyheter fra Ålesund? Sjekk vår byside

P-plasser fjernes midlertidig

Som følge av prosjektet er Keiser Wilhelmsgate forbi Kiperviktorget igjen blitt envegskjørt, og fra og med torsdag ettermiddag fjernes p-plassene mellom posthuskrysset og Harald Torsviks plass midlertidig.

- Uka etter blir det heller ikke mulig å parkere i det som på folkemunne kalles sidegata. Drosjene flytter videre midlertidig holdeplassen sin til utenfor kafé Lyspunktet. På grunn av dette blir tre p-plasser fjerna også der mens prosjektet pågår, sier Sollien. For at bussene skal få plass nok til å forsere bygatene i testperioden vil det trolig også bli tatt bort én p-plass i Rådstugata.