For litt tid tilbake skrev Sunnmørsposten om Johooo!Foundation og familien Drake Bruseth som reiste til Afrika med 100 kilo hønsefôr i bagasjen.

Målet var å gjøre eggeplomma gulere, slik at kvinnene som eide hønene skulle få solgt eggene sine til de lokale hotellene. Og spesialfôret ser ut til å funke.

John John Bruseth ved en helt annen anledning. Arkivfoto

– Stor suksess på Zanzibar. Vi har klar det utenkelige, og gjort det ingen trodde kunne gjøres, skriver John John Bruseth i en mail til Sunnmørsposten.

Store planer

Fem hoteller har lagt inn bestillinger på eggene, som nå er gule. Og med det ser John John store muligheter for prosjektet, og håper på å få spredt det til resten av øya, for så å gå løs på resten av øyene i den vestlige delen av Det Indiske hav.

– Neste fase nå er å gro eget magisk fôr her nede, så vi ikke er avhengig av å få det hjemmefra. Det starter vi med i september.

Frykter byråkrati

John John ser også ser en rekke utfordringer med prosjektet.

– Det skal være organisering av åkrer for å gro magisk fôr, biler, lagerhaller, klekkemaskiner, tusenvis av lykkelige frittgående økologiske høner og full baluba. Det er også store utfordringer med korrupsjon, skranglete myndigheter, rundt og rundt organisering,  milevis med gulnede papirer, søknader i lange bananer, varme hetenetter og pole pole Afrikatid, skriver han, men avslutter med at de vil fortsette å være positive.

John John filmer egg-suksessen sammen med Asha og sønnen.
Slik er ser eggene ut etter at hønene har spist spesialfôret. Foto: John John Bruseth
Den guleste eggeplomma er fra egg lagt av høner som har fått spesialfôret. Til sammneligning et egg fra ei høne som ikke har spist fôret. Foto: John John Bruseth