Aktørene som tok seg av gårsdagens trafikkavvikling da tusenvis av passasjerer skulle ut i byen og opp på Aksla er jevnt over enige:

– Midt på dagen har jeg ikke fått melding om noe spesielt som har skjedd, eller noen form for kaos. Det gikk tregt i området Hellebroa, og det forplantet seg i begge retninger. men alt i alt gikk det over all forventning, sier Hallstein Lillevik i Nettbuss Ålesund, som hadde 30 busser i aksjon i går.

80 bussankomster

Jan Honningdal i Bytoget, som har tatt på seg ansvaret for å organisere trafikkavviklingen på Aksla, er også fornøyd.

– Vi hadde fire som dirigerte trafikken, på fire ulike punkt, som sørget for å slippe busser ned før nye kom opp. Før var det kaotisk, men etter at rundkjøringa kom er det ikke det.

– Med rundt 80 bussankomster på Fjellstua ble det jo rimelig hektisk. Men jeg opplevde at både turister og sjåfører la godviljen til og var tålmodige. Samarbeid er det som skal til en sånn dag.

– Og så er jeg er glad det ikke var 30 varmegrader. Om turistene må sitte 10 minutter å vente er de likevel fornøyd. Utsikten er jo formidabel, sier Jan Honningdal i Bytoget.

Sniking i køen

Andrew Zavada, guide på hop on-bussen, måtte inn og mekle litt, da det ble tilløp til sniking i køen på morgenkvisten.

– En veldig travel dag. Det var verst mellom åtte og ni, så roet det seg. Vi hadde satt inn to ekstra busser i dag, og bussene har gått hvert kvarter. Likevel var køene lange, og folk ropte at vi måtte åpne dørene selv om bussen var full, forteller han.

Stoppet turister

Nikolai Steinshamn står ved fotgjengerovergangen fra rutebilkiosken og over til Molo, der tustene fra kjempeskipet Meraviglia går i land.

Han er hyret inn av turistkontoret for å passe på at ingen passasjerer går i vegen for bussene.

– Bussene skal prioriteres, selv om det går et fotgjengerfelt her. Noen prøver å gå foran bussene, men stort sett stopper de. Uten sure miner, sier Nikolai, med rødt stoppskilt i hånda.

Restaurantsjef Trude Pedersen på Molo fikk mange spørsmål i går.

– Mange tror det er turistkontoret som ligger her, og vil vite hvor de kan få kjøpt billetter, hvor toalettene ligger, om det er mulig å gå opp til Fjellstua.

– Andre, spesielt amerikanere og engelskmenn, har spørsmål om øltypene våre, og er fascinert av at vi har så mye å velge mellom. Noen kommer også innom for å spise, men det er gjerne etter at de har vært ute i byen og er på vei tilbake til skipet. Ellers ble det ikke det trøkket en skulle tro, med så mange passasjerer liggende til kai, sier Pedersen.