Idrettens voldgiftsrett (CAS) har slått fast at Martin Johnsrud Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline.

Norges Skiforbund tar det fulle og hele ansvaret i saken. Forbundet mente at det ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak for medikamentbruken, heter det i en pressemelding.

Dette skjedde i sesongen 2014/15-sesongen. Han mister verdenscupseierne fra Davos, Toblach og samtidig også seieren i Tour de Ski. Dermed mistet han også sammenlagtseieren i verdenscupen for samme sesong.

Johnsrud Sundby utestenges i to måneder fra 11. juli.

CAS-dommen falt i en ankesak etter at dopingpanelet til Det internasjonale skiforbundet (FIS) først hadde frifunnet Johnsrud Sundby. Dommen får ingen innvirkning på resultatene for sesongen som ble avsluttet i vår (2015/16).

– Vi er skuffet over dommen og mener den rammer Martin på en urimelig måte. Behandlingen av saken har avdekket at regelverket er uklart. Vår erfarne landslagslege har ment at han har behandlet Martin innenfor reglementet. For Norges Skiforbund er det viktig å understreke at Martin har fulgt rådet fra skiforbundets lege slik han er pålagt i landslagskontrakten, og selv er uten skyld i det som har skjedd, sier skipresident Erik Røste.

- Vi er tilfredse med at CAS i dommen slår tydelig fast at Martins sak er basert på en «ærlig misforståelse» av hvordan regelverket skal forstås, og at dommerne mener Martin aldri har hatt til hensikt å omgå reglene. Det er ingen konkurransefordel å ha alvorlig astma, tvert imot, sier Røste.

Dette er saken:

Den 9. august 2015 ble det avholdt en høring for dopingpanelet til FIS. Den 4. September 2015 frikjente dopingpanelet Johnsrud Sundby, fordi man mente at WADAs regelverk på dette punktet ikke var klart nok.

Den 12. oktober 2015 påanket WADA saken til den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS).

Høringen for domspanelet i CAS ble avholdt i Lausanne den 25. og 26. mai 2016. Dommen falt den 11. juli.

I sin dom slår CAS fast at landslagslegens praktisering av regelverket er basert på en «ærlig misforståelse». Dommerne sier også regelverket kunne vært tydeligere for å utelukke misforståelser hos utøvere og deres rådgivere. Likevel mener CAS at det skulle vært søkt om et medisinsk fritak  for at Johnsrud Sundby kunne brukt salbutamol som han gjorde. Når dette ikke har skjedd, er det et brudd på regelverket.

Martin er svært skuffet

Martin Johnsrud Sundby er svært skuffet over dommen i CAS og over at han mister seirene i Tour de Ski og World Cup for sesongen 2014/2015.  Etter frifinnelsen i FIS´ antidopingpanel og uttalelsene til Antidoping Norge som valgte ikke å anke saken, opplever Martin dommen som uventet og urimelig.

- Dette har selvsagt vært en stor belastning for meg og mine nærmeste i et og et halvt år mens saken har vært til behandling. Dommen i CAS er vanskelig å forstå. CAS fastslår at det er en uklar regel og at jeg har liten skyld. Likevel blir jeg straffet hardt. Jeg har alltid vært nøye med min medisinering og fulgt skiforbundets regelverk og legenes anbefalinger til punkt og prikke. Med verdens beste legeteam i ryggen, har jeg ikke funnet grunn til å tvile på deres forståelse av regelverket, sier Johnsrud Sundby.

Han sier at vissheten om at han er uskyldig har gitt ham styrke og motivasjon til å prestere som han gjorde i sesongen 2015/2016. I denne sesongen leverte Johnsrud Sundby sine beste resultater i karrieren, uten at han på noe tidspunkt brukte salbutamol via forstøverapparat.

- Jeg er glad for at Norges Skiforbund så tydelig tar ansvaret for det som har skjedd, og hvor tydelig forbundet understreker at jeg ikke personlig har forsøkt å gjøre noe galt, sier Johnsrud Sundby.

Når saken nå er kjent, ber han om ro til å fortsette sesongforberedelsene før en ny, viktig sesong. Norges Skiforbund ber om det samme for landslagslegen.

- Den situasjonen jeg har havnet i, er en idrettsutøvers verste mareritt. Jeg har alltid konkurrert på rene og ærlige premisser. Jeg tror og håper at dette ikke skal få store konsekvenser for min videre karriere, og heller ikke for sesongforberedelsene.