Natt til torsdag ble det stjålet tre pingvinkyllinger og ett egg ved Atlanterhavsparken i Ålesund. Både politiet og ledelsen ved parken bekrefter at sju voksne personer tok seg inn ved 02-tiden. Politiet har tatt beslag i overvåkningsvideoen som ifølge daglig leder Tor Erik Standal viser russ.

Politiet har oversikt over flere navngitte personer i saken og foretar avhør.

– Foreløpig har vi ikke funnet noe som helst. Vi har hatt folk her som har gått manngard, men håpet om å finne noe blir dårligere og dårligere, sier Standal til smp.no.

Overlever ikke alene

Han er helt sikker på at noen har stjålet pingvinene som var mellom 1-3 uker gamle.

– De kommer seg ingen veg av seg selv. Når pingvinene blir født er de totalt hjelpeløse, og ligger i reiret i ca. én måneds tid. Så blir kyllingene matet av foreldrene som har vært nede og fått fisk med oss. Etter en ny måned begynner kyllingene å vise seg fram, men de er fortsatt avhengig av foreldrene, forteller Standal.

Utrydningstruet

Det tar ytterligere tid før kyllingene klarer å få i seg mat på egenhånd.

– Pingvinene våre er en del av et verdensomfattende avlsprogram. Det er en utrydningstruet rase, og det er bare 12.000 par igjen i verden. Vi er en del av et nettverk som har arten inne for å holde på genene, sier sjefen på Atlanterhavsparken.

Standal kaller tyveriet en hodeløs handling, og fokuserer kun på å få pingvinene tilbake.

– Vi har hatt egne folk her for å lete og mannskaper fra dyreverngruppa Kelly's håp. Ungdommene har gjort en kjempeinnsats med å lete, sier Standal.

Anmeldelse

Atlanterhavsparken har anmeldt saken og vil avvente til hva politiet kommer fram til.

– Jeg blir veldig lei meg når slike ting skjer. Det er kjempeflott at folk bryr seg nå, og jeg håper at de som har gjort dette melder seg, sier lederen.

Krever slutt på russefester

Han vil nå kreve slutt på fester ved parkeringsplassen på Tueneset hvor et hundretalls russ var samlet natt til torsdag.

– Vi vil absolutt følge opp saken og har forsøkt å få russen bort fra parkeringsplassen i mange år. Vi har sett at det har vært fare for at slike ting skjer, men har talt for døve ører. Nå må Ålesund kommune og politiet forstå at dette ikke går lenger, sier en skuffet Standal.

Tre pingvinkyllinger og ett egg er stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund. Foto: Per Ove Stige