Østafjells ventes det mandag kveld og natt til tirsdag kraftig vind fra vest eller nordvest med vindkast mellom 25 og 35 meter i sekundet.

Sent mandag ettermiddag og tidlig kveld vil vannstanden mellom svenskegrensen og Lindesnes ventelig være 90 til 130 centimeter over verdiene i tidevannstabellen. Vannstanden blir høyest i Oslofjorden.

Søndag formiddag lå stormsenteret rett sørøst for Island. Det går nordøstover fram til mandag morgen. Deretter tar det en sørøstlig retning og treffer kysten av Møre og Romsdal mandag kveld.

Ekstremværet som nå er på vei, er oppkalt etter den norrøne skjebnegudinnen Urd. Hun var en av de tre nornene som styrte menneskenes skjebner og satt under verdenstreet Yggdrasil.

Høye bølger

På Vestlandet sør for Stad vil været mandag ettermiddag øke til vestlig full og periodevis sterk storm med vindkast på 35 til 45 meter i sekundet innover land. Tidlig på kvelden dreier vinden til nordvest og minker sent om kvelden.

Det ventes også høye bølger langs kysten med en bølgehøyde på mellom 13 og 15 meter. Den maksimale bølgehøyden anslås til å bli opp mot 25 meter.

Mellom Lindesnes og Stad ventes høy vannstand mandag ettermiddag og kveld. Sent mandag ettermiddag og tidlig kveld ventes vannstanden her å være 75 til 90 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellen.

Fase B

Ekstremværvarslingen deles inn i fire varsler, fra A til D. Fase A betyr at Meteorologisk institutt øker overvåkingen av været, mens varsel om ekstremvær og når uværet får navn er først i fase B. Varselet benyttes før ekstremværet ventes å inntreffe.

Da har også meteorologen avgjort at det blir ekstremvær og gitt uværet navn. Varselet er mer detaljert enn forutgående meldinger og oppdatering skjer minst hver 6. time.

Det sendes varsel når fare for ekstremt vær er over. Dette varselet vil informere om værutsiktene i de nærmeste døgn med tanke på oppryddinger og reparasjoner.