SUNNMØRE TINGRETT (smp.no): Fem minutter før retten ble satt ankom tiltalte Steven (Paco) Dan Danielsen (24) rettssalen i tinghuset i Ålesund sammen med tre politibetjenter. 24-åringen hadde på seg marineblå jakke med hette og samme caps han brukte under rettssaken - denne gangen med hodeplagget bak fram.

Capsen la han på benken foran seg, og reiste seg da dommerne kom inn.

Danielsen ble dømt til forvaring i 21 år, med en minstetid på ti år for voldtekt og drapet på Anja Weløy Aarseth (21) i august i fjor.

Les sak fra retten: Danielsen dømt til forvaring

Dommen er i tråd med aktors påstand.

Danielsen tok betenkningstid etter at dommen var lest opp.

Han er også dømt til å betale til sammen 530.000 kroner i erstatning og oppreisning, samt til å dekke utgifter, til den dreptes foreldre. Dette var i tråd med bistandsadvokatens krav.

Danielsen dømmes videre for ransforsøket mot Pluto-kiosken samme dag som drapet.

Retten la på dette punktet stor vekt på informasjon fra basestasjoner som viser hvor mobiltelefonen hans befant seg, og mener det uforenlig med forklaringen fra tiltalte om at han skal ha befunnet seg på Moa-området i dette tidsrommet.

Innledningsvis kom tingrettsdommer Kjetil Gjøen inn på opplysningene fra tiltalte om at drapet skal ha vært en form for bestillingsdrap.

Retten fester ingen lit til denne forklaringen.

– Ingen formildende forhold

Tingrettsdommeren gikk gjennom hvordan retten mener drapet og voldtekten fant sted.

Tingrettsdommeren la vekt på den redselen og de lidelsene den 21-årige studenten ble utsatt for. Han viste videre til den kyniske innstillingen tiltalte hadde vist ved drapshandlingen og at han vendte tilbake til åstedet for å forsikre seg om at Anja var død.

– Retten kan ikke se at det foreligger noen formildende forhold, samlet sett innebærer det at rapet ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter, sa Gjøen.

Gjentakelsesfare

I spørsmålet om forvaring har retten vurdert faren for gjentakelse og behovet for at samfunnet skal vernes.

Gjøen viste til at Danielsen tilhører en gruppe personer som har høy risiko for framtidig voldsadferd. Særlig den dyssosiale personlighetsforstyrrelsen sammen med rusmisbruk legges til grunn for dette.

Retten konkluderer med at det er nærliggende gjentakelsesfare for at ny alvorlig kriminalitet skal finne sted.

Dommeren viste til at en fengselsstraff på 19 år ville være i tråd med rettspraksis. – Det grunnleggende spørsmål er om en fengselsstraff på 19 år er tilstrekkelig for å verne samfunnet, sa Gjøen.

Nei, svarte retten på dette spørsmålet.

24-åringen var videre tiltalt for trusler mot to politimenn, og tingretten fant ham også skyldig på dette tiltaltepunktet.

201 dagers varetekt kommer til fratrekk for dommen.

Innen dommeren var ferdig med å lese opp slutningen, hadde Danielsen tatt på seg capsen igjen.

BAKGRUNN: På sakens femte dag la aktor ned påstand om lovens strengeste straff, mens motparten ba om at Steven (Paco) Dan Danielsen (24) ble dømt på mildest mulige måte for voldtekten og drapet på Anja Weløy Aarseth (21) i august i fjor.

Tingretten har besluttet å tillate at domsavsigelsen filmes, og smp-tv vil sende direkte fra retten. Dommen faller klokka 17.

Se sendingen i videovinduet over

Lyden vil falle ut enkelte ganger, og det er fordi vi ikke identifiserer alle navn som kan bli nevnt underveis.

Bistandsadvokaten til Anjas familie, Einar Råen, sier ifølge NTB at verken han eller foreldrene vil være til stede i rettssalen mandag, men at de vil bli varslet samtidig som dommen blir avsagt.

Dommeren har bedt om at Danielsen møter i retten når dommen blir offentliggjort, og hans forsvarer Per Herman Thori-Aamot opplyser at han regner med at Danielsen møter.

Les også: Dette har dommerne vurdert før dommen faller

Steven Dan Danielsen i rettssalen etter Aksla-drapet. (Tegning: Inger K. Giskeødegård)