Brann- og redningsavdelinga på Ålesund lufthavn, Vigra gjorde søndag stas på Sea King 189 da den kom innom Vigra på sin siste tur i Norge. Den landsdekkende turen startet 22. november og avsluttes 27. på Rygge.

Turen markerer slutten på en lang beredskapsøkt som startet i 1973 da helikopteret ble satt inn som redningshelikopter i Norge. Redningshelikopter tok en sveip innom Fjellstua der Ålesund brannvesen hadde stilt opp biler og vinket farvel til Sea Kingen på sin siste flytur.

Maskinen av typen Westland Sea King Mk. 43 har fløyet over 45.000 oppdrag siden det ble satt i drift for 50 år siden. Mange i hele Norge kan takke Sea Kingen for at liv er reddet og skadde har blitt heist opp fra skip i havsnød og turister ned fra fjelltopper. Søk og redning sammen med politi, brannvesen, og frivillige organisasjoner har vært et av hovedoppgavene til den trauste og solide maskinen.

Nå skal denne helikoptertypen få fri og har blitt erstattet av AW-101 siste åra. Rygge bytter ut Sea King med AW-101 nå i desember i år. Siste som får det nye redningshelikopteret er Florø som får AW-101 i 2024.