Hun hilser velkommen all debatt som har med byutvikling å gjøre og synes det er positivt at Skodje vil være med på diskusjonen.

- Nabokommunene skal bli hørt. Dette er byen for hele regionen, presiserer hun og er interessert i å diskutere videre med Tennfjord hvilke tanker han har for Ålesund sentrum.

Les også: - Moa er byen for Skodje

- Jeg tror ikke Tennfjord og jeg er så veldig uenige. Men han sier lite om hva han vil med bysentrum.

Politistasjon til nabokommunen

Når han snakker om kulturtilbud på Moa betyr det bibliotek og kino. Der sier jeg at såkalte ikke-dupliserbare funksjoner skal ligge i sentrum.

Det er fint med bibliotekfilial - vi har redda biliotekfilialen på Moa hvert år, og det vil vi fortsette med. Men hvis vi bare hadde ett bibliotek, skulle det ligge i Ålesund sentrum, forklarer Aurdal, og vil  heller ikke legge det nye tinghuset til Moa hvis hun kan få det i sentrum.

- Hva med den nye politistasjonen?

- Det har med logistikk å gjøre. Hvis vi får det nye fengselet på Digernes, så kan den nye politistasjonen ligge på kommunegrensa eller i nabokommunen.

Dette er prosesser som må kjøres, presiserer hun.

Ny runde på bypakken

Aurdal minner om at Ålesund kommune nylig har vedtatt en ny sørsideplan som innebærer en voldsom satsing på Ålesund sentrum. Samtidig vil  en ha konsentrert utvikling på fire områder: Ålesund sentrum, høgskoleområdet, sjukehusområdet og Moa.

- Med utgangspunkt i disse fire områder må vi ta en runde til på bypakken. Fortsatt er ideen om å fortette disse områdene levende. Vi må styrke kollektivutvilklinga. Det betyr at vi binder Moa og bysentrum tettere sammen.

Byplan ute på høring

- Vi  jobber med en byplan som består av en overordnet samfunnsdel og en arealdel som er ute på høring. Det er samfunnsdelen Inger Johanne Langeland har kommet med innspill og som vil bli en del av prosessen videre.

Les også:

- Vil knytte sammen Moa og sentrum

Det nye bystyret skal lande planen. Det er viktig at vi får en god og skikkelig gjennomarbeidet plan.  Den gjelder ikke bare Moa-området, men også Ålesund sentrum. Den nye kommuneplanen vil være et redskap for politikerne, men også for næringslivet, til å styre utviklingen.

Vi vil spille på lag med næringslivet. Gi dem rammene og større forutsigbarhet. Hvordan samhandle og videreutvikle byen på den måten.

Det er veldig viktig for Ålesund i framtida å spille på lag både med nabokommuner, næringsliv og kommunen, sier hun.

Ønsker et enstemmig bystyre

Hun håper planen kan bli vedtatt før jul og ønsker seg et enstemmig vedtak i bystyret.

- Slik at vi ikke uthuler den med dispensasjoner. For det er etter den vi skal styre, sier Aurdal og mener politikerne i Ålesund har forholdt seg for lite til det verktøyet en kommune- og arealplan er.

Fra hun begynte i politikken i 1999 og fram til nå har hun likevel sett en positiv utvikling i den forstand at politierne i større grad tar inn over seg og erkjenner at det er politikerne som må styre utviklinga.

-  Derfor er jeg glad for at det er en høyreordfører i Skodje som også mener at en ikke må overlate styringa til private, men at det er politikerne som skal styre byen på vegne av innbyggerne, sier hun.

Aurdal sitter foreløpig i styret i Storfjordsambandet og har ikke lyst til å uttale seg om den biten.

Miljøtunnel så fort som mulig

Derimot har hun vil hun gjerne å uttale seg om Miljøtunnelen på Lerstad.

- Det hjelper lite med bedre kommunikasjon mellom Moa og sentrum for de  som kommer fra Skodje og først og fremst er opptatt av  Moa?

- Det står i sentrumsplanen at Moa er største handelssenteret og naturlig knutepunkt. Her skal det skje en urban fortetting og innpassing av mer varierte offentlige og private tjenestetilbud. Folk som bor i området skal få dekket de vanlige sørvisbehova.

- Trafikken i morges viser at vi er i bakkant i forhold til samferdsel. Miljøtunnelen på Lerstad skulle ha vært der for lenge siden. Vegvesenet sier vi er på smertegrensa. Det skulle ha vært gjort i går. Vi burde også hatt bedre kollektivtilbud og sykkelveger.

Når jeg blir ordfører og vi får flertal vil vi gå igang med å få miljøtunnel så fort som mulig. Tunnel, gang og sykkelveger fra Moa til Lerstad og firefelts veg videre til Høgskolen i Ålesund.

- Dette forutsetter også nye løsninger på Moa. Forventer dere at Ikea vil komme med viktige bidrag her?

- Jeg vet at Ikea diskuterer løsninger, mer vet jeg ikke, sier Aurdal.

- For oss som bor i Skodje er Moa byen, sier Dag Olav Tennfjord (H), påtroppende ordfører i Skodje.