Mandag ligger an til å bli en av de dårligste dagene på børsen i år.

Etter en svak økning ved start, snudde det helt på Oslo Børs. Hovedindeksen falt kraftig, og var ned 3,2 prosent til under 1.182 poeng i 14.30-tiden.

Det er et større fall enn i hele forrige uke, da hovedindeksen på Oslo Børs falt med 2,9 prosent og fredag endte på 1.220,58 poeng. Det var årets hittil tyngste uke.

Det siste døgnet har myndighetene i blant annet USA og Storbritannia tatt grep for å forebygge ringvirkninger og smitteeffekt etter at amerikanske Silicon Valley Bank (SVB) fredag ble satt under konkursbeskyttelse. Markedene verden over – også i Norge – preges av bankkollapsen i USA.

Oljeprisen stuper

Det er stort sett røde tall på børsen mandag, der ett fat nordsjøolje (brent spot) omsettes for under 80 dollar fatet for første gang på over en måned. Oljeprisen falt mer enn 5 prosent på fire timer.

Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB sier til DN at han ikke kan se noe annet enn bankkrisen i USA som kan påvirke oljeprisen nå.

– Det er SVB som styrer alt i dag, sier Schieldrop.

Alle de 30 mest omsatte aksjene på Oslo Børs tapte seg mandag. Equinor var ned over 3 prosent, mens seismikkselskapet PSG stupte med over 14 prosent.

Den norske krona styrket seg så vidt først på dagen mot amerikanske dollar, britiske pund og euro, men så snudde det også her til røde tall.

Følger for renta

SVBs kollaps beskrives som den største bankkollapsen i USA siden finanskrisen mellom 2007 og 2009.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika sier til NTB at problemene i den amerikanske banken kom overraskende.

Han sier forventningene til renteøkninger også i Norge har kollapset.

– Nå priser vi inn at renten settes opp til 3 prosent i mars og så stopper, før den settes ned neste vår, sier Andreassen. Det innebærer en boliglånsrente på rundt 4 prosent, sier han.

– For en uke siden var forventningene at styringsrenten bare skulle opp, opp, opp, sier han og legger til at noen prognoser pekte på en rentetopp på opptil 4 prosent.

Mindre renteoppgang enn ventet er godt nytt for hvermannsen.

– For en vanlig lektor med to barn og stort boliglån er dette en gledens dag, sier Andreassen.

Bankene sliter

I likhet med Oslo Børs, falt Europas ledende børser mandag.

I London falt FTSE 100-indeksen 1,33 prosent de første tre timene etter at handelen startet. DAX-indeksen i Frankfurt var ned 2,6 prosent, mens CAC 40 i Paris falt med 2,41 prosent i 13.30-tiden.

Amerikanske myndigheter har lovet at kundene i kollapsede Silicon Valley Bank (SVB) skal få tilgang til alle innskuddene sine. Finansmyndighetene forsøker å unngå at bankkrisen skal spre seg, og at flere banker skal få tilsvarende problemer.

I førhandelen på Wall Street mandag var det kraftig fall for en rekke amerikanske bankaksjer.

Oljefondet, som har investert milliarder av kroner i Silicon Valley Bank, har tapt store verdier på vegne av det norske folk. Onsdag i forrige uke hadde oljefondet 1,7 milliarder kroner investert i aksjer og 1,1 milliarder kroner i obligasjoner i bankens morselskap SVB Financial Group, skriver E24.

Fondet venter å få tilbake noe penger fra obligasjonsinvesteringen i SVB, men det er for tidlig å si hvor mye.