Flyselskaper og reisebyråer forteller om rekordhøy interesse for utenlandsreiser, men en ting kan stoppe eventyret, skriver Gjensidige i ei pressemelding.

Svært mange pass er nemlig ugyldige eller i ferd med å gå ut på dato. Beregninger viser at nær 10.000 innbyggere i Møre og Romsdal trenger nytt pass, ifølge Gjensidige.

– Når vi vet at det kan være flere måneder med venteliste for å få bestilt pass, begynner det å haste for mange, sier Arne Voll som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Voll oppfordrer de som skal på reise om å sjekke et felt i passet ekstra nøye. Det er gyldighetsdatoen som står nederst på siden:

Flere land krever også at pass er gyldig noe fram i tid ved innreise. Foto: Gjensidige

I verste fall kan ferien ryke for hele familien. Ryker ferien på grunn av at en ikke har dokumentene i orden, gjelder ikke avbestillingsforsikringen.

For alle over 16 år gjelder passet i ti år, mens for barn varierer det med alder. Pass til barn opp til fem år er gyldig bare i to år. Videre er det gyldig i tre år for fem- til tiåringer. For de mellom ti til 16 er passet gyldig i fem år.

Flere land krever at pass er gyldig noe fram i tid ved innreise.

Voll ser også at det er en del som har droppet reiseforsikring siste årene, og han oppfordrer om å få dette i orden før reisen.