I sju år har disse ambulansene henta pasienter til sjukehus i Møre og Romsdal. Nå er bilene for gamle. Vanligvis blir de da solgt videre som varebiler.

– Men så fikk vi en henvendelse fra Utenriksdepartementet om vi hadde noen å donere til Ukraina, sier Geir Myrold Grimstad i Helse Møre og Romsdal.

På oppdrag fra departementet (UD) har sjukebilene nå fått grundig service.

– Fokus har vært på det som kan bli plunder og heft i Ukraina. Alle ambulanser er på EU-kontroll hvert år og er veldig godt vedlikeholdt. UD ba oss likevel ta en grundig sjekk. Vi har bytta begge batteria, både startbatteriet og forbruksbatteriet til medisinsk utstyr, og bytta dekk og andre slitedeler. Det er også gjort ei grundig vurdering av bremsesystemet.

UD betaler

Han legger til at UD betaler omkostningene.

Bilene gis til Ukraina uten medisinsk-teknisk utstyr, men med båre til pasienten.

Det er snart 15 måneder siden Russland invaderte Ukraina. Også sivilbefolkninga er ramma av krigen.

Grimstad har inntrykk av at ambulansene vil komme godt med. Også en gang tidligere har Helse Møre og Romsdal gitt sjukebiler til landet.

– Hvordan føles det å vite at disse bilene får et nytt liv som ambulanse i Ukraina?

– Det er i alle fall bedre enn at de skal gå som håndverkerbiler i sentrale østlandsstrøk, sier Grimstad. Han er tydeligvis glad for det.

Bilene har gått rundt 300.000 km.

– Hvor langt kan de gå?

– De kan gå langt, men jeg tør ikke å antyde noe. Det kommer an på bruken, og hvor godt de blir ettersett og vedlikeholdt. Jeg vet ikke hvilke muligheter de har der nede.