En drøy halv milliard, 533 millioner kroner, er foreslått investert i vannforsyninga i Ålesund de neste fire åra. Største investeringene er knyttet til bygging av nytt vannbehandlingsanlegg i Fremmerholen og fornying av ledningsnett.

Forslaget skal formannskapet tirsdag ta stilling til, før vedtak i bystyret neste uke. Går forslaget igjennom, betyr det også økt vanngebyr.

3.500

Basert på en gjennomsnittsbolig på 120 kvadrat, der en ikke har installert vannmåler, vil en neste år måtte ut med 2.175 kroner pluss moms. Ifølge forslaget skal gebyret økes med 15 prosent årlig fra 2017–2020.

– I 2020 betyr det om lag 3.500 kroner i vanngebyr for en gjennomsnittsbolig, sier Sigrun Jahren, virksomhetsleder for vann-, avløp- og renovasjon (VAR). Til sammenligning viser hun til at vanngebyret i Skodje i fjor var 3.169 kroner og i Sandøy nær 6.500 kroner.

Ser en til andre kommuners KOSTRA-tall, vil Ålesund fortsatt ligge godt under gjennomsnittet for sammenlignbare kommuner, ifølge Jahren.

Billigst

Ålesundspolitikerne skal også behandle sak om alternativ vannforsyning og lokalisering.

– Det er et krav fra Mattilsynet at vi har etablert et anlegg for alternativ vannforsyning innen 1.1.2020. Vi går for den løsninga som er mest økonomisk gunstig, påpeker Jahren.

I kommuneplanen er det reservert tomt for nytt vannbehandlingsanlegg i Fremmerholen, nord for Spjelkavikelva. Et forprosjekt for anlegget vil bli fremlagt første halvår 2017.

– Ålesunds vannforsyning er god, men usikker, og kommunen har i realiteten ingen reservevannforsyning, som påkrevd. Ethvert vannforsyningssystem skal ha minst to hygieniske barrierer. Ålesund har den ene, men mangler den andre, står det i saksdokumentene.

Forurensing

Det vises og til at tettbebyggelsen i Fremmerholen ligger i nedbørsfeltet tett på drikkevannet, og at kvaliteten på det kommunale avløpsnettet her er dårlig, og at sikring mot forurensning mangelfull.

Det foreslås store investeringer i nye ledninger, både på vann og avløp. Hele 574 mill. kr foreslås investert i avløp aleine.

– Det er vanskelig å få understreket nok hvor viktig det er med en alternativ vannforsyning. Mattilsynet pålegger at dette kommer på plass. Vi har god sikkerhet i dag, men vi trenger en mer robust vannforsyning i Ålesund, sier Bjørn Skulstad, teamleder for vann.

Tar friområde

En som ikke er glad for plasseringa av et nytt vannbehandlingsanlegg i Fremmerholen, er barnerepresentanten i Ålesund kommune, Jens Arne Gjørsvik.

– Her har rådmannen tenkt å omregulere en stor del av et mye brukt friområde til nytt renseanlegg, like ved helseløypa. Her er ikke barn og unges interesser nevnt med ei setning, og heller ikke hvilke forringelser dette får å si for området, som boligområde, og som rekreasjonsområde og trimområde for voksne, påpeker Gjørsvik.

Han mener det er behov for slike grøntområder for å sikre gode oppvekstvilkår, og mener kommunen bør gå for ett av de andre alternative plasseringene i området som tidligere har vært vurdert.

FRIOMRÅDE: Jens Arne Gjørsvik er imot å bruke friområdet i Fremmerholen til anleggsbygg. Foto: Staale Wattø