Det sier Kjell Standal som er styreleder i Aalesunds Museum. Museet har laget et forslag til reguleringsplan for en del av Grimmerhaugen med tanke på å bygge boliger på tomta som nå brukes til parkeringsplass.

– Et eventuelt salg av tomta gir oss økonomiske muligheter til å utvikle museet, sier Standal. I dag har vi blant annet en rekke gjenstander som bare ligger lagret. Hva er vitsen med å eie å eie gjenstander som ingen får se?

Nye signal

Nå virker det imidlertid som om bygningsmyndighetene har slått kontra. I et referat fra et møte mellom museet og kommunen, kaller de reguleringsforslaget et feilgrep. Dette gjelder først og fremst forsøket på gjenskape et bygårdshjørne i krysset mellom Grimmergata og Rasmus Rønnebergs gate.

Bygningsmyndighetene slår fast at Aalesunds Museum har et klart behov for fornyelse for å kunne drive tilfredsstillende. Likevel har høringsrunden styrket dem i troa på at planforslaget bør bearbeides kraftig eller revurderes helt.

Alternativer

I oppsummeringen etter møtet skisserer plan- og bygning to alternativer for hva som bør skje. Det ene er å bygge boliger med parkeringskjeller, men ikke som en gjenskaping av et tradisjonelt bygårdshjørne.

Et annet alternativ er at området fortsatt skal være regulert til museumsformål. Det betyr også at det må settes i gang en prosess med å gi museet tilfredsstillende grunnleggende funksjonelle behov for driften, som det står i møtereferatet.

Kommunens folk har via Brødr. Jangaard funnet fram ei skisse fra 2008 av et nytt museumsbygg på tomta. De mener skissa illustrerer at tomta er godt egnet til dette formålet.

Juvel i sentrum

– Aalesunds Museum har ikke gjort noen vedtak verken om salg av tomta eller eventuelt nybygg, presiserer Kjell Standal. Men vi ser ingen andre muligheter til å skaffe penger til den oppgraderingen vi trenger. Grimmerhgaugen er en juvel i sentrum, og vi vil gjerne legge til rette slik at museet får den plassen og de mulighetene vi trenger.