Ei enkel 60 kvadratmeter stor leilighet med tre rom på Grünerløkka i Oslo koster deg 15.000 kroner i måneden. I Ålesund kan du leie ei mer enn dobbelt så stor leilighet for under denne prisen. Da får du landets fineste utsikt med på kjøpet!

Ikke uventet er leieprisene i Ålesund betydelig lavere enn i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. Gjennomsnittlig årlig kvadratmeterpris i Oslo og Bærum kommune er 2.150 kroner.

Her kan du lese flere nyheter fra Ålesund og omland

Undersøkelse

Det finnes ingen offisiell statistikk over leiepriser i Ålesund, men en høyst uoffisiell stikkprøve Sunnmørsposten har gjort, viser at leieprisene i kommunen ligger på om lag 1.700 kroner pr. kvadratmeter i året.

Prisen baserer seg på et gjennomsnitt av de annonsene som ligger ute på Finn.no, som regnes for å være den viktigste salgskanalen for boliger. Leiemarkedsundersøkelsen til SSB, som nylig ble offentliggjort, hevder at leieprisen pr. kvadratmeter på tettsteder med mer enn 20.000 innbyggere er på 1320 kroner i året.

Indrefilet

Leiligheta vi nylig fant annonsert har panoramautsikt mot Skateflua og Godøya. Den er på 130 kvadratmeter primærområde, og for dette skulle eieren ha 14.800 kroner.

– Leiligheta ble leid ut under ett døgn etter at vi annonserte den, sier huseieren til Sunnmørsposten.

Vedkommende understreker at de var ute etter seriøse leietakere med langsiktig leieforhold. Ifølge annonsen er leiligheta, som ligger over to plan, nyrenovert og har to soverom. I tillegg til hall, kjøkken og stor stue, er det terrasse.

Dyre storbyer

Utsikta fra leiligheta på Grünerløkka blir noe mer stusslig. Bildet i annonsen viser en bakgård og parkeringsplass. Man klarer godt å bo på 61 kvadratmeter, men kontrastene til leiligheta i Ålesund sentrum er stor.

Det samme er den til «nyoppusset leilighet» i Stavanger sentrum. Leieprisen er om lag den samme, størrelsen og utsikten betydelig mindre og dårligere enn i Ålesund.

Ei helt ordinær 70 kvadratmeter stor leilighet får man til samme pris i Bergen, og man tar heller ikke bølgen av det som blir tilbudt i Trondheim til denne prisen..

Skal vi driste oss med en sammenligning på beliggenheten, må det kanskje bli Tjuvholmen i Oslo. Der får du leie ei 74 kvadratmeter stor leilighet til 25.000 kroner måneden!

Smått og dyrt

Noen vil mener at prisene er høge nok i Ålesund. Eieren av ei 47 kvadratmeter stor toppleilighet i sentrum har satt en leiepris på 10.500 kroner måneden.

Med en årlig kvadratmeterpris på 2.680 kroner er dette ei av de dyreste leilighetene å leie i Ålesund. Bare en 14 kvadratmeter stor hybel i Spjelkavik er dyrere. Der er den årlige leieprisen 3.000 kroner pr. kvadratmeter.

Tallene er hentet fra annonser på Finn.no. I den andre enden får man mer igjen pr. kvadratmeter ved å leie større leiligheter eller hus. En «Klassisk 4-roms leilighet» i Ålesund sentrum koster riktig nok 10.000 kroner måneden. Men når man bor på 200 kvadratmeter, blir ikke den årlige kvadratmeterprisen spesielt stor, 720 kroner. En enebolig i indre strøk koster til sammenligning pr. kvadratmeter årlig 813 kroner.

For høy pris

En ringerunde til flere av de som ønsker å leie ut, forteller ikke om den store pågangen av potensielle leietakere. Huseieren i indre strøk forteller at han har fått noen henvendelser, men foreløpig har man ikke fått utleie.

– Det kan ha sammenheng med at familier ønsker langtidsleie. Vi vil leie ut huset maksimalt 1,5 år, sier vedkommende.

En huseier i Fjelltun-området vil leie ut ei 47 kvadratmeter stor leilighet til 7.500 kroner.

– Annonsa har stått ei stund. Det kan hende prisen er for høy, sier han.

Ei sentral leilighet på Tjuvholmen i Oslo, men du må ta til takke med utsikt til naboen, 74 kvadratmeter og bla opp 25.000 kroner i månedsleie.