– Det blir en prøvelse med alle prosjekta som er igangsatt på samme tid midt i et tett bysentrum. Utfordringa er å klare å holde byen levende i denne perioden. Samtidig er en nødt til å gjøre grep for å få ny giv i sentrum, sier Ole A. Søvik.

Plan- og bygningssjefen syns det er gledelig at private utbyggere setter i gang prosjekt som har vært savna i bysentrum, men han er klar over ulempene for innbyggere, næringsdrivende og besøkende i anleggsperioden.

Tett by

– Hvordan tror du byggeaktiviteten vil påvirke attraktiviteten til turistbyen Ålesund?

– Jeg tror at Ålesund er et så sterkt varemerke med spesielle kvaliteter, at turistene vil oppleve det som en attraktiv by å være i tross bygging og omlegging i gatene. Likefullt er Ålesund en tett, urban by, som er sårbar for denne type inngrep. Totalt åtte prosjekt i bysentrum vil delvis pågå samtidig de kommende åra. To av disse er i kommunal regi; rehabilitering av Løvenvoldgata og trappene til Fjellstua. De resterende har private aktører hånd om.

Aksla Parkering

– Det som har størst konsekvenser for folk flest, er utbygginga av parkeringsanlegget, sier Søvik.

Han legger til at det blir mest belastende mens utskyting og massetransport av stein pågår i 1-1 1/2 år. Det blir to parallelle fjellhaller med plass til cirka 950 biler. Innkjøring i Rådstugata, utkjøring i Einarvikgata. Kipervikgata er stengt for gjennomkjøring mellom Storgata og Buholmgata. Keiser Wilhelmsgate er åpen for trafikk i begge retninger mellom Storgata og Buholmgata. Parkering på nordsida er tatt bort, ifølge Ålesund kommune. Skal stå ferdig innen sommeren 2016.

Løvenvoldgata

Gata er stengt for gjennomkjøring på grunn av legging av ny infrastruktur i bakken. Det vil pågå arbeid i krysset mellom Løvenvoldgata og Storgata i cirka tre uker til.

Når asfaltverket åpner i midten av april, blir det siste stykket asfaltert og brostein lagt. Arbeidet er væravhengig, men håpet er å være ferdig til forsommeren.

Korsegata 4B

Ferdigstillelse av næringsbygg. Ifølge kommunen er det forventa at trappa opp til Grimmerhaugen skal være klar for ferdsel til turistsesongen starter opp. Noe innsnevring, men plass til å kjøre forbi. Bygget forventes ferdig juli/august.

Byggetida er satt til to år.

Skansekaia

Oppføring av tre frittliggende bygninger, som i hovedsak skal inneholde rundt 450 kontorplasser. Arbeid med parkeringskjeller pågår nå.

Omkjøring via Tollbugata-Kongens gate-Sorenskriver Bulls gate. Noen parkeringsplasser i Tollbugata er tatt bort. Skal stå ferdig i begynnelsen av 2016.

Fjellstutrappene

Blir stengt grunna restaurering fra mars til november. Kommunen planlegger skilting fra parken til Fjellstua for å vise alternativ rute. Mulig å gå opp tursti og trapper fra Vannspringdalen.

Forventa ferdig august.

Sandborgbryggen

Kontor- og leilighetsbygg i Kongens gate 13. Ifølge kommunen kan det bli tale om å stenge vegen opp til paviljongen. Noen private parkeringsplasser blir borte, men det blir parkering i underetasjen. Forventa byggetid er 1-2 år.

Foto: Staale Wattø