Sunnmøre tingrett har torsdag avsagt dom i rettssaken mellom Rolls-Royce Marine og Kongsberg Evotec.

Rolls-Royce Marine tok ut stevning 7. mars, og saken gjelder krav om forbud mot salg, markedsføring og produksjon av produkter, samt krav om erstatning for brudd på markedsføringsloven.

Retten har pålagt Kongsberg Evotec å betale Rolls-Royce Marine en erstatning på 95 millioner kroner.

Les mer om bakgrunn her: Møter tidligere kolleger i søksmål

Slik smp.no forstår dommen mener retten at det er gjennomgående store likheter mellom Rolls-Royce sine produkter og produktene Kongsberg Evotec har tilbudt i markedet.

– Store likheter

Likhetspunktene er både visuelle og funksjonelle. I tillegg er det likheter i teknisk prinsipp, i mål, og de totale likhetene er så omfattende og gjennomførte at det ikke er mulig å forklare dem ved henvisninger til kundens spesifikasjoner, heter det i dommen.

Retten mener det er bevismessig dekning for å hevde at Kongsberg Evotec har misbrukt tegninger og såkalt "know how" fra Rolls-Royce i produktutviklingen. Les mer om produktene i faktaboksen.

Et vesentlig poeng er at Kongsberg Evotec har hatt tilgang til tegningsporteføljen til Rolls-Royce, og utnyttet dem på en måte som er illojal, ifølge Sunnmøre tingrett.

– Kongsberg Evotec har utnyttet tegningsmaterialet i stort omfang i egen produktutvikling, og selskapet har på denne måten spart seg betydelig med tid og ressurser, ikke minst gjelder det i forhold til konseptuell design. Kongsberg Evotec ville ikke ha maktet å levere til PGS W1-klassen i henhold til kontrakt om ikke selskapet hadde kunnet benytte den "snarveien" som tilgangen til tegningsmaterialet innebar, heter det i dommen.

Retten har kommet fram til erstatning, men har ikke tatt til følge påstanden om at Kongsberg Evotec skal forbys å produsere bestemte produkter.

– Viktig avklaring

– Dette er en viktig prinsipiell avklaring for Rolls-Royce, og vi er fornøyd med at retten ved å tilkjenne oss erstatning også har gjort en viktig markering i spørsmålet om rettigheter til vår intellektuelle kapital. Vi ønsker selvfølgelig velkommen all konkurranse på like premisser, men aksepterer ikke at våre ansattes innsats og våre investeringer i innovasjon og produktutvikling skal bli urettmessig utnyttet av andre, sier konserndirektør John Knudsen i Rolls-Royce i en pressemelding.

Kongsberg Evotec velger å trekke fram og fokusere på at selskapet frifinnes for krav om forbud mot salg og markedsføring.

– Vi har ikke fått tid til å vurdere dommen i detalj, men registrerer at retten ikke har tatt hensyn til våre argumenter og er skuffet og uenige i bevisvurderingen. Vi vil i løpet av de nærmeste dagene gjennomgå domsgrunnlaget og vurdere ankespørsmålet, sier kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Gruppen i en pressemelding.

Omfattende dom

Tingrettsdommer Knut Anders Oskarson forteller til smp.no at det har vært en omfattende og komplisert sak. Det ble først brukt 15 hele dager i retten, og rettens medlemmer har senere jobbet med saken i et par måneder før dommen ble klar. Ifølge Oskarson har retten også fått bistand fra teknisk sakkyndige.

Dommen fra Sunnmøre tingrett inneholder blant annet 197 punkter fordelt på 31 sider.