Mennesker med store funksjonshemninger og alvorlige kroniske sykdommer har mistet retten til fysioterapi uten betaling av egenandeler.

Stortinget vedtok før jul at sjukdomslista for fysioterapi skulle avvikles fra 1. januar 2017.

Det betyr at alle som går til behandling hos fysioterapeut må betale egenandel fra 1. januar, unntatt barn under 16 år og personer som får behandling for godkjent yrkesskade, skriver helfo på sine hjemmesider.

– Dette fører til at kronisk syke pasienter går en dyrere og dårligere hverdag i møte. Retten til fri fysioterapi er for mange selve grunnmuren i å kunne leve et aktivt og inkluderende liv, sier generalsekretær Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund.

Leder i Ålesund Revmatikerforening, Dagny Venke Villa sier flere medlemmer har reagert på den nye ordningen.

– Nå må de plutselig betale for en behandling de hittil har fått dekket. Dette er veldig synd for de av våre medlemmer med dårlig råd. Manglende behandling kan føre til inaktivitet og isolasjon, sier Dagny Venke Villa.

Tillitsvalgte Carolin Port og Bodil N. Svinø i NFF er bekymret for sine pasientgrupper. Foto: Stig Vågnes

Avbestillinger

Kontaktperson for Norsk Fysioterapiforbund i Ålesund, Bodil N. Svinø sier minstepensjoniserter med kronisk sjukdom er spesielt utsatt.

– Selv har jeg fått flere avbestillinger fra pasienter som ikke har råd til å betale egenandel for jevnlige behandlinger og dette bekreftes i fysioterapimiljøet. Det er synd at det er spesielt minstepensjonister som rammes, sier Bodil N. Svinø.

Andre fysioterapeuter Sunnmørsposten har snakket med forteller om eldre pasienter som har ønsket seg penger i julegave for å ha råd til behandling.

Kutt i tilbud

Fysioterapeutene frykter også at den nye ordningen vil gå utover tilbudet i kommunene.

I regjeringens budsjettforslag reduseres kommunenes rammetilskudd med 175 millioner, et inntektstap som er ment å skulle kompenseres ved at kommunene tar egenandeler fra pasienter som får fysioterapi. Hatlebrekke er sterkt bekymret for hva dette vil ha å si for fysioterapitjenesten i kommunene, og dermed kommunenes evne til å bidra i opptrappingsplanen for rehabilitering og habilitering.

– Vi har fått høre fra mange kommuner at de ikke vil klare å kompensere inntektstapet gjennom egenandeler alene, og derfor ser seg nødt til å kutte i fysioterapitjenesten neste år. Tilbudet til befolkningen innenfor kommunal fysioterapi blir dermed ikke bare dyrere, men også svakere. Dette er svært alvorlig, og undergraver det rehabiliteringsløftet som opptrappingsplanen skulle gi, sier forbundsleder Fred Hatlebrekke i Norsk Fysioterapeutforbund.

Regler for frikort. Foto: HELFO