Rikshospitalet gikk tirsdag ettermiddag ut med en kraftig advarsel til ungdommer.

– Vi har hatt innlagt en 18 år gammel mann med en svært alvorlig og sjelden type hjernehinnebetennelse, som anses som smittsom, og han døde i dag. Han har vært på reise med flere ungdommer i Europa, opplyste seksjonsleder Ingvild Nordøy ved Oslo universitetssykehus på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

18-åringen døde av en type betennelse som er svært sjelden i Norge, men som er mer vanlig lenger sør i Europa. Han hadde vært med på en russetur til den greske øya Ios i uke 30.

Derfor må ungdommer være særlig oppmerksomme på denne typen hjernehinnebetennelse ved gruppereiser, understreker Nordøy.

Den 6. august ble 18-åringen innlagt på Rikshospitalet med alvorlige symptomer og tirsdag ettermiddag opplyste sykehuset at gutten ikke overlevde.

– Vi vet at han oppsøkte sykehuset og at det gikk kort tid før han ikke lenger var bevisst, sier overlege Håvard Sommernes ved nevrokirurgisk avdeling på sykehuset til NTB.

Smittet av sjelden type

Symptomer på smittsom hjernehinnebetennelse kan komme gradvis snikende og kan bli oversett. Vanlige symptomer er blant annet feber, hodepine, kvalme, oppkast og diaré. Nordøy understreker at dersom man har opplevd disse symptomene, bør man ta kontakt med lege.

Typen hjernehinnebetennelse som 18-åringen ble rammet av er meningokokk type B. Det er en bakterie som både gir hjernehinnebetennelse, men også sepsis – altså blodforgiftning. Den har høy dødelighet, og det går ofte dårlig med dem som overlever.

Rundt 10 prosent av ungdommer i Norge har mikroben i halsen, men den er sjelden invasiv, ifølge Nordøy. Dette betyr at den sjelden skaper problemer. Sist man registrerte denne typen hjernehinnebetennelse i Norge var tilbake i 2014.

I Norge vaksineres man ikke automatisk mot meningokokk, men kan få det dersom en ber om det. Vaksinen som da gis har en varighet på fem år, opplyser Ingvild Nordøy. Folkehelseinstituttet (FHI) skriver tirsdag at den vanligste vaksinen som brukes mot hjernehinnebetennelse i Norge imidlertid ikke beskytter mot akkurat den typen bakterie som 18-åringen var smittet av.

Gikk veldig fort

Intensivlege Andreas Barratt-Due forteller om et sykdomsforløp som gikk veldig fort og hvor den unge pasienten ble svært syk og mistet bevisstheten.

– Vi vet at han følte seg dårlig. Det startet litt diffust, man føler seg litt slapp, trett og giddalaus. Så får man kanskje hodepine og kaster opp. Men så får man et bevissthet som blir sløret, og i dette tilfellet kom dette ganske sent, sier Barrat-Due.

Tirsdag ettermiddag gikk Bærum kommune ut og tilbød berørte ungdommer i kommunen forebyggende antibiotikatablett mot hjernehinnebetennelse

– Alle ungdommer i Bærum som var på russetur til den greske øya Ios i uke 30, skal tilbys forebyggende behandling mot hjernehinnebetennelse, skriver kommunen.

De oppfordrer derfor ungdommene til å oppsøke legevaktene i Oslo eller Bærum for å få utdelt antibiotika.

– Dette er dypt tragisk og mine tanker går til familie og venner. Det er viktig at alle tar godt vare på hverandre og benytter seg av de tilbudene som blir gitt fra helsevesenet og kommunen, sier Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog.