Tale, som er fra Ålesund, startet i 2016 Snapchat-kontoen «Helsesista» for å nå ut til ungdom ved å kommunisere med dem på deres egen arena.

Nå når hun ut til hundretusenvis av ungdommer daglig gjennom sosiale medier.

Tirsdag var hun tilbake i hjembyen for å holde to foredrag. På dagtid samlet hun 90 elever fra 9. klasse på Ellingsøy og Skarbøvik ungdomsskoler i bystyresalen i Ålesund.

Helsesista var innom temaer som mange barn og unge lurer på, og som kan være vanskelig å snakke åpent om, som spørsmål om kaostanker, selvmordstanker, kropp, sex, kjærlighet og mye mer.

Tale Engvik, bedre kjent som Helsesista, med to foredrag i hjembyen Ålesund tirsdag. Foto: Nils Harald Ånstad

Ble rørt

14-åringene Ella, Linnea og Sara fra Ellingsøya var skikkelig fornøyde med foredraget.

– Det var kreativt og på mange måter betryggende å høre på foredraget. Jeg følger henne på «Snap», og synes det er mye bra hun tar opp, sier Ella.

For Linnea var Helsesista et nesten nytt bekjentskap.

– Men nå skal jeg følge henne i sosiale medier, sier hun.

Jentene ble til tider rørt til tårer av det Helsesista kom med fra scena.

– Spesielt den videoen der en av vennene hennes sto fram som homofil overfor foreldrene, sier jentene.

Vanskeligere nå

Tale er klar på at det er vanskeligere å være 14 år i dag, enn da hun var det på starten av 1990-tallet.

– Og det er to ting spesielt som gjør det vanskelig, det er smarttelefonen og sosiale medier. Når jeg skulle imponere en gutt på 90-tallet, lagde jeg vaffelrøre og møtte opp på døra. Nå hadde jeg vel sendt et litt sexy bilde for å imponere. Det er ganske stor forskjell, sier hun.

Helsesista er klar på at kroppspresset er mye større nå enn for nærmere 30 år siden.

– Igjen tror jeg kamera og SoMe har mye med det å gjøre, sier hun.

Katrine Solberg og Katrine Celius fra arrangøren Ålesund bibliotek og ass. banksjef Silje Ødegaard og regionbanksjef Marita Løvik Stadsnes i Sparebank 1 SMN med Helsesista før foredraget. Foto: Nils Harald Ånstad

For voksne på kvelden

På kveldstid tirsdag holdt Helsesista et foredrag rettet både mot foreldre eller andre som arbeider med ungdom. Arrangementet som er en del av den nasjonale befolkningskampanjen om psykisk folkehelse er.

– Vi er veldig stolte av å kunne få bidra til denne dagen. Ingenting er viktigere en barn og unges psykiske helse og alle voksne, enten vi er foreldre, naboer, eller trenere, spiller en utrolig viktig rolle når det gjelder å bidra til gode rammer for trygg oppvekst og ikke minst inspirere for å bygge robuste barn, sier regionbanksjef Marita Løvik Stadsnes og ass. banksjef Silje Ødegaard, som gjennom Sparebank 1 SMN har bidradd med midler slik at de to foredragene kunne komme i stand.