– Håkon Lykkebø Strand (27) fra Fremskrittspartiet blir den yngste ordføreren Ålesund kommune har hatt siden Peder Olsen Tonning som førstemann fikk vervet i 1837. Det er vi ganske sikre på, men ikke helt, skrev nyhetsredaktør Sindre Halkjelsvik i Sunnmørsposten sist helg.

– Det hadde vært stor stas om noen av de framifrå historikerne i byen føler seg kalla til å kvalitetssikre påstanden, skrev Halkjelsvik.

Når Lykkebø Strand blir ordfører, er han 27 år og nærmere fem måneder. Har noen vært yngre?

Historiker Torgeir Melsæter har nå sjekka Ålesund-historia nærmere 200 år tilbake i tid, tilbake til 1837.

– Så vidt jeg kan skjønne blir han slått med noen få måneder, skriver Melsæter til Sunnmørsposten.

Ordføreren som ser ut til å slå Lykkebø Strand het Tonning. Han var ordfører for over 180 år siden.

Byhistoriker Torgeir Melsæter. Foto: Staale Wattø (arkiv)

– Nils Albert Vogt Tonning, helst bare kalt Albert T., ble født 27. november 1814 og ble ordfører i Ålesund i 1841. Da var han maks. 27 år og 1 måned gammel, opplyser Melsæter.

Melsæter tar et lite forbehold. Han har ikke gjort ei grundig kildegransking, men støtter seg til opplysningene som fremkommer i Kr. Rygh Valderhaug sitt skrift: Ordførerne i Ålesund 1838–1948 (Sunnmørspostens trykkeri, 1957). Dette har han satt opp mot fødselsdato til Lykkebø Strand, som ifølge Stortinget.no er 6. juni 1996.

– Med det lille forbehold om det skulle foreligge feil informasjon i de referansene jeg har benyttet meg av, ser det ut til at Håkon Lykkebø Strand er Ålesunds nest yngste ordfører gjennom tidene, konkluderer Melsæter.