Sent mandag kveld holdt Putin en tale til det russiske folket. Der sier han også at de fleste i Wagner-gruppen er patrioter som ble ført bak lyset, og han takket dem som sørget for å unngå blodsutgytelse. Han gir gruppens soldater to valg.

– De kan slutte seg til den russiske hæren eller reise til Belarus, sa den russiske presidenten.

Putin sa han er takknemlig for Belarus' president Aleksandr Lukasjenkos bidrag for å løse situasjonen etter det kortlivede opprøret til Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin i helgen.

Han sa også at russiske myndigheter traff «alle tiltak for å nøytraliserer faren», og at det væpnede opprøret uansett ville blitt slått ned.

– Enhver utpressing eller forvirring er dømt til å mislykkes, sa presidenten.

Roste heltemot og patriotisme

I talen trakk han fram motet til de russiske pilotene som ble drept i opprøret og kalte dem helter. Han takket det russiske folket for utholdenheten, solidariteten og patriotismen.

– Russerne sto samlet i fedrelandets skjebnetime. Samfunnet har tatt et tydelig standpunkt til støtte for grunnloven, sa Putin.

Videre kalte han de som sto bak opprøret, for forrædere som forrådte sitt land, men han nevnte ikke Wagner-sjef Prigozjin med navn.

Tidligere på kvelden ble det også meldt at Lukasjenko skulle tale samtidig som Putin, men det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti sier mandag kveld at den belarusiske presidenten vil svare på spørsmål fra mediene tirsdag.

Rykket fram mot Moskva

Putins tale var hans første offentlige opptreden siden flere tusen soldater fra leiesoldatgruppen Wagner krysset grensen fra Ukraina og inntok flere russiske byer på vei mot Moskva.

Opprøret startet etter at Prigozjin nok en gang hadde uttrykt sterk misnøye med forsvarsminister Sergej Sjojgu og forsvarssjef Valerij Gerasimov, som han mener er udugelige og som han ville fjerne. Prigozjin har motsatt seg et krav om at alle frivillige avdelinger skal underlegge seg det russiske forsvarsdepartementet. Den utløsende faktoren for opprøret var et påstått russisk angrep mot en Wagner-base der Prigozjin sier rundt 1000 av hans menn var drept.

Opprøret, som Wagner-sjefen beskrev som en rettferdighetsmarsj, endte mindre enn ett døgn etter at det begynte. Lukasjenko skal ha vært mellommann for en avtale som sikrer Prigozjin amnesti og lar ham og de soldatene som vil følge ham, reise til Belarus.