Det er foreløpig for tidlig å si noe om hvor mange årsverk dette gjelder, eller hvilke butikker som stenges, melder E24.

– Det er en krevende tid for varehandelen med en ekstrem situasjon på pris og margin, sier administrerende direktør Linda Frid Andresen i Elkjøp til E24.

I løpet av 2022 ble det gjort flere tiltak for å redusere kostnadene og effektivisere driften, men dette har ikke vært nok.

Konsernet Elkjøp har totalt rundt 11.000 medarbeidere i Norden. Ifølge egne nettsider har selskapet 4.000 medarbeidere og rundt 150 butikker i Norge.

Ingen endringer på Sunnmøre

Elkjøp har i dag fem butikker på Sunnmøre og i Nordfjord: Moa, Ulsteinvik, Volda, Nordfjordeid og Måløy.

HG Handel på Hareid driver butikkene i Ålesund, Ulsteinvik og Volda, samt i Molde.

– Vi har ingen planer om å legge ned noen av våre fire butikker, eller å nedbemanne. Ingen av våre 135 ansatte trenger å være redd for oppsigelser nå, understreker Ingar Teigene, daglig leder i HG Handel.

– Nedgangstidene treffer oss alle, også våre butikker, men vi har posisjonert oss i forkant for å kunne møte utfordringene, sier han.

La ned butikker i forkant

Han viser blant annet til at de drev sju butikker fram til 2020, men siden da har avviklet nummer to-butikken i Ulsteinvik, samt i Ørsta og Breivika i Ålesund. Sistnevnte ble stengt i oktober 2022.

– Vi gjør det vi kan for å følge markedet når det utvikler seg, og tilpasser drifta deretter, og da helst i forkant. Vi så at det begynte å dra seg til i fjor, og har gjort det vi kan for å være godt rustet til å møte det som kommer, og nå er vi der. Vi har blant annet i lengre tid gjort nøye vurderinger rundt bemanning, hver gang det har vært naturlig avgang grunnet alder, eller ved flytting, sier Teigene.

– Hva tenker du om handelsåret 2023?

– Personlig tror jeg det blir et krevende år, det er det ingen tvil om. Det blir en veldig utfordrende vår og sommer, og kanskje også høst. Men det er vi som sagt rigget for å kunne tåle. På et eller annet tidspunkt vil alt snu til det bedre, det gjør det alltid, men jeg tror ikke det skjer med det aller første.

– I møte med usikkerheten alle kjenner på, er det viktig for oss med gode dialoger med alle ansatte. Vi har fullt juridisk ansvar for våre egne fire butikker, og styrer oss selv, sier han.