Giske-ordfører Harry Valderhaug (KrF) skjønner ikke hvorfor man skal legge kabalen for fylker og regioner etter at det er bestemt hvilke kommuner som skal slå seg sammen.

– Jeg mener vi har begynt i feil ende, og har spurt flere ganger hvorfor det fra sentralt hold er valgt denne framgangsmåten. Først burde man klarlagt regionene, så kommunene, mener Valderhaug.

Torsdag ble det klart at kommunestyret i Giske går inn for å fortsette som egen kommune. Valderhaug sier til smp.no at dette er helt i tråd med folkets ønsker.

– Jeg tror ikke vi blir tvangssammenslått med Ålesund. Vi har utredet en sak som viser at Giske er i stand til å være egen kommune videre, sier ordføreren.

Han ramser opp at Giske er langt framme på tekniske anlegg, nybygg, digitalisering og skole og omsorg.

– Vi har investert mye de siste årene. Jeg tror det er en styrke for Ålesundsregionen at Giske kan være en samarbeidspartner. Men vi er sårbar om inntektssystemet blir endret mer, erkjenner Valderhaug.

Målet er å være en god nabo til Ålesund og andre kommuner, gjennom interkommunale og frivillige samarbeid. I dag er Ålesund på mange måter avhengig av Giske når det gjelder kjøp av omsorg- og barnehageplasser. Men lånegjelden til øykommunen er ganske stor.

Valderhaug tør ikke spå om Giske må innom ROBEK- lista, som betyr under statlig økonomisk kontroll. Det har blitt diskutert om eiendomsskatten må økes, men ordføreren håper enn så lenge at en unngår det.

– Tidsfaktoren har nok ødelagt litt for kommunereformen. Plutselig kom dette med regionreform fykende inn fra siden. Hele opplegget forundrer meg.  Det er utrolig at vi skal diskutere kommunesammenslåing uten å vite hvor stor regionen blir.

Volda og Hornindal

Avisa Fjordingen skriver at Hornindal-ordfører Stig Olav Lødemel er svært skuffa over kommunestyret i Volda etter vedtaket torsdag ettermiddag. Selv om det var politisk flertall i Volda for sammenslåing med Hornindal, vedtok et flertall på 14 mot 13 å kreve folkeavstemming før de gjør endelig vedtak.

– I praksis betyr det at Volda har meldt seg ut av sammenslåingsspørsmålet over fylkesgrensa, skriver Fjordingen.