Har du sjekket selvangivelsen din? Nå er det på tide å sjekke om tallene er korrekt. Også de som har penger til gode kan tjene på å ta en ekstra runde med oppgavene som er kommet fra banken, barnehagen, SFO og arbeidsgiver. Er alle fradragene du har krav på kommet med på selvangivelsen?

Eller kanskje har du helt andre spørsmål å tumle med i tilknytning til selvangivelsen.

Skattekspertenes møte med leserne på smp.no er nå avsluttet.

Kanskje finner du noe av interesse i de svarene under:

Her er spørsmålene fra leserne og ekspertenes svar:

Utgifter i sameie

Hei!

Vi bor i et sameie og p.g.a karboniseringsskade på bygget som måtte utbedres så ble vi sameiere pålagt å dekke kostnaden til dette.Kan vi trekke fra denne kostnaden som for oss utgjorde over 27.000 i selvangivelsen?

MvhGerd

Skatteetaten svarer:

Hei Gerd!

Utgifter til bolig er vanligvis ikke fradragsberettiget da det heller ikke er noe skattepliktig inntekt på boligen.

Hilsen

Skatteetaten

---------------------------------------------------------------------------

Tannbehandling

Jeg har hatt tannbehandlinger for 25000kr i tilsammen for 2014-2015, er det mulig å skrive dette på skatten?  Er det mulig å få tilbake noe av de pengene som er brukt på tannbehandling? Jeg har også hatt diverse lege utgifter og utgifter til medisiner? Hva er grensen for å kunne skrive av dette på skatten?

Mvh J

Skatteetaten svarer:

Hei J!

Særfradraget for store sykdomsutgifter er opphevet fra og med inntektsåret 2012. Som overgangsregel innvilges likevel fradrag for store sykdomsutgifter for personer som fikk fradrag for slike utgifter i inntektsårene 2010 og 2011. Utgifter til tannbehandling inngår ikke overgangsreglene.

Hilsen

Skatteetaten

----------------------------------------------------

Barnehage

Hei

Har fått brev fra kommuna der det står at eg har betalt 14431 kr i barnehageutgifter.Gikk inn å skulle endre beløpet i "endring" då kom det fram at det var en sum på ca 1800,- som ikkje stå i fradrag så eg la inn ca 12600 i fradrag Er det rett det eg har gjort??

MvhAre

Skatteetaten svarer:

Hei Are!

Dersom du har hatt utgifter til barnehage har du rett på frådrag for beløpet. Men dersom du har mottatt stønad til barnetilsyn skal den trekkast frå, før du legger inn beløpet. Stønad til barnretilsyn står på ei eiga linje inne på post 3.2.10 i den elektroniske løysninga.

Helsing

Skatteetaten

----------------------------------------------------------

X-samboer

Hallo

På selvangivelsen min så står fremdeles min tidligere samboer oppført.Han flyttet ut januar 2014.

mh Tina

Skatteetaten svarer:

Hei Tina!

Du må ta bort opplysningene om tidligere samboer i post 1.3. Samboere. Dette gjør du enkelt i den elektroniske selvangivelsen.

Hilsen

Skatteetaten

---------------------------------------------------

Restkatt

Hallo!

I fjor fikk jeg over 5000 til gode. I år fikk jeg nesten 4000 i restskatt uten at jeg har tjent så veldig mye mere.  Jeg vil ha en forklaring på denne forskjellen på 9000 kroner.

HilsenTorill

Skatteetaten svarer:

Hei Torill.

Først av alt er det viktig at du sjekker tallene i selvangivelsen. Har du fått alle fradragene du har krav på og er alle inntekter kommet med. Prøv Fradragsveilederen på www.skatteetaten.no/fradrag

Forklaringen ligger i hva du har blitt trukket i skatt gjennom året. Når skattetrekks meldingen kommer i desember hvert år er det lurt å sjekke om tallene som står der, stemmer med hva du forventer å tjene, betale i renter osv.  Dersom du f.eks. har hatt lavere renteutgifter i 2014 enn hva som var stipulert på skattetrekks meldingen, kan dette utgjøre restskatten. Hvis du har hatt tabelltrekk er og hatt flere arbeidsgiver parallelt gjennom året, er det viktig at kun en arbeidsgiver benytter tabelltrekket. Biarbeidsgiveren skal benytte prosenttrekk.

Hilsen

Skatteetaten

-------------------------------------------------

Fordeling av aksjegevinst

Hei!Blir gevinst ved salg av aksjer fordelt mellom ektefeller automatisk eller må det gjøres av den som står som eier?Mvh. JU

Skatteetaten svarer:

Hei!

Dersom de ønsker en annen fordeling må dere selv fordele gevinsten.HilsenSkatteetaten

--------------------------------------------------

Pendler

Jeg er pendler, men har ikke klart for meg hva jeg kan få fradrag for. Hjelp meg!

Oddvar

Skatteetaten svarer:

Hei Oddvar!

Fradraget beror på flere forhold både med hensyn til om du har rett til slikt fradrag og hvordan fradragene beregnes.  Det er litt vanskelig å si noe om hvilke fradrag du har krav på med de få opplysningene du ga. Vi anbefaler at du går inn på pendlerkalkulatoren som du finner skatteetaten.no  http://skatteetaten.no/pendler

Hilsen

Skatteetaten

Ekstrakjøring til barnehage

Hi!

Jeg har 11 km hver dag i ekstrakjøring i forbindelse med levering av barn i barnehagen.  Har jeg rett til fradrag for dette?!

Rita

Skatteetaten svarer:

Hei Rita!

Innenfor rammen av det maksimale foreldrefradraget kan det gis fradrag for slik utgifter med kr 1,50 pr km.  Foreldrefradraget kan maksimalt utgjøre kr 25.000 for ett barn som er 11 år eller yngre med tillegg av kr 15.000 for hvert barn utover det første barnet.

Hilsen

Skatteetaten

------------------------------------------------

Forskjell på klasse 1 og 2Hallo!

Jeg lurer på hvor stor forskjell det er mellom personfradraget i klasse 1 og i klasse 2?

Arne

Skatteetaten svarer:

Hei Arne!

Forskjellen utgjør for inntektsåret 2014  kr 23.200. I klasse 1 utgjør personfradraget kr 48.800 og i klasse 2 kr 72.000. Dette er ikke et fradrag som du skal føre opp i selvangivelsen. Fradraget gis automatisk etter hvilken skatteklasse du blir lignet i.

Hilsen

Skatteetaten

-------------------------------------------

Ikke mottatt selvangivelse

Jeg har ikke fått selvangivelsen i posten. Har dere ikke sendt ut til alle, enda?

Jostein

Skatteetaten svarer:

Hei Jostein!

Det er ikke alle som får selvangivelsen tilsendt i posten lengre. Det er kun de som ikke er e-brukere som får tilsend selvangivelsen på papir. Gå inn på skatteetaten.no og trykk på knappen "Se, endre eller levere selvangivelsen". Logg deg så inn med MinID, BankID eller tilsvarende, så finner du selvangivelsen din. Du finner en utgave som er lik den du før mottok på papir, og en elektronisk versjon som du kan benytte dersom du må endre og levere selvangivelsen.

Hilsen

Skatteetaten

-------------------------------------------------------

"Nytt" gammalt hus

HeiHar kjøpt "nytt" gamalt hus som vi har gjort nødvendig opp-pussing av:Skifte kjøkken (35 år gamalt)Skifte bad (tilsvarande)Skifte til automat-sikringsskap og pålagte endringar i høve skifte av kjøkken (komfyrvakt, egne kursar)I tillegg har vi gjort ting vi ikke "måtte" men som vi ville: male/tapetsere/skifte golv i delar av bustaden. Regnar med det kjem under kategorien "oppgradering" og dermed ikkje kan trekkast frå?Kan vi trekke frå kostnadar til det som var nødvendig?Med helsingNina

Hei!Dette er ikkje noko du kan kreve frådrag for i denne omgang. Ved eit eventuelt skattepliktig sal, kan du få ein høgre inngangsverdi som fylgje av eventuelle påkostningar. Vedlikehold gir ikkje auka inngangsverdi.HelsingSkatteetaten

-----------------------------------

Ny bolig

Hei

Kjøpte i 2014 ny bolig. På denne boligen er det satt opp en ligningsverdi på 955000 på meg, og det er 50% av boligen. All gjeld på boligen er satt på min mann. Kan jeg endre slik at lånet deles på oss begge?  Og boligverdi på 955000 på jo horribelt, kan vel ikke stemme?

Anne

Hei Anne!

Ja, du kan endre selvangivelsen slik at lån/renteutgifter deles mellom deg og din ektefelle. Du bør sjekke byggeår, type bolig, størrelse og primærbolig/sekundærbolig som står oppført i selvangivelsen. Er noen av opplysningene feil, kan du endre disse. Når det gjelder ligningsverdien kan du sjekke beregningen i boligkalkulatoren. Se https://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/tema-og-fradrag/Bolig/Likningsverdi/Boligkalkulator/Boligkalkulator/

Hilsen

Skatteetaten

----------------------------------------------------

Forsikring

Hei, jeg jobber i et internasjonalt selskap, der de i andre land har ei sykehusforsikring, noe jeg ikke har i Norge. Jeg blir påplussing inntekten med 6000 kroner for den private sykehusforsikring jeg ikke har. Jeg har tatt dette opp med arbeidsgiver men uten at noe skjer. Kan jeg stryke dette fra selvangivelsen?

Hei!

Du skal ikke bli inntektslignet for fordeler du ikke har. Du må få avklart med arbeidgiver hvorvidt dette er en fordel du har. Dersom du ikke har denne fordelen, må arbeidsgiver sende inn korrigert lønns- og trekkoppgave. Du kan då stryke denne fordelen fra din selvangivelse.

Hilsen

Skatteetaten

-----------------------------------------------------

Sjukdomsutgifter

Eg har store sjukdomsutgifter på: Hjartemedisiner, sukkersyke, tannsykdommen kronisk periondotitt og  mange legebesøk .

Kva kan eg trekke frå og kor store beløp.

Mvh  Kjell

Skatteetaten svarer:

Hei Kjell!

Særfradraget for store sjukdomsutgifter er oppheva frå og med inntektsåret 2012. Som overgangsregel blir det likevel gitt frådrag for store sjukdomsutgifter for personar som fekk frådrag for slike utgifter i inntektsåra 2010 og 2011. Utgifter til tannbehandling går ikkje inn i overgangsreglane.

Helsing

Skatteetaten

-------------------------------------------------------------

Studenter

Har spørsmål anngående hva studenter må tenke på?

Da tenker jeg både for dem som eiger egen leilighet og dem som leiger, og de med og uten deltidsjobb.

Mvh

Thomas

Hei!

Som alle andre må man sjekke at opplysningene i selvangivelsen er fullstendige og korrekte. Det kan være flere fradrag som kan være aktuelle i de forskjellige situasjonene du beskriver, da spesielt pendlerfradraget og fradrag for gjeldsrenter.

Les mer om disse her: http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/tema-og-fradrag/Jobb-og-utdanning/Pendler/ og http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/tema-og-fradrag/Lan-formue-og-aksjer/Fradrag-for-gjeldsrenter-rentefradrag/

Du kan også bruke fradragsveilederen for å se om andre fradrag er aktuelle: http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/Fradragsveileder/

Hilsen

Skatteetaten

------------------------------------------------------------

Baksmell

Har fått baksmell på skatten. Vil jeg få tilsendt faktura på dette?

Skatteetaten svarer:

Når ditt skatteoppgjør er klart vil du få tilsendt innbetalingskort for betaling av restskatten. Dersom du betaler restskatten innen 31.mai slipper du renter på restskatten. Betalingsopplysninger finner du i selvangivelsen under den foreløpige skatteberegningen.

Hilsen

Skatteetaten

--------------------------------------------------------------

Privat lån

Hei

Jeg har lånt 300 000 kroner privat, rentefritt lån. Førte dette inn i post for gjeld 3.3/4.8

Der skrev jeg navnet til min private utlåner og førte inn gjeldsrente 0.

Er dette korrekt oppført?

Årsak til endring skulle det vært: feil/manglende innrapportering?

Mvh Rune

Skatteetaten svarer:

Årsakskoden du skal bruke er "Feil/manglende innrapportering". Ellers blir dette helt korrekt.

Hilsen

Skatteetaten

-----------------------------------------------------------

Formuesskatt

God dag!

Hvor mye kan jeg og min kone ha i formue uten å betale noen skatt av denne formuen?

Hilsen Peder

Skatteetaten svarer:

Hei Peder!

For inntektsåret 2014 har ektefeller et samlet fribeløp på kr 2.000.000.  For 2015 er tilsvarende fribeløp kr 2.400.000.

Hilsen

Skatteetaten

--------------------------------------------------------------

Studiested

Jeg har et spørsmål angående utfylling av selvangivelsen. Jeg har etterfylt reiseutgifter til studiested. For den gjeldende periode har jeg vært i arbeidsrettet tiltak og fått tildelt reisepenger (kr 2000) pr måned. Må jeg trekke ifra dette på selvangivelsen og evt hvordan regner jeg ut dette?

Mvh Evy

Hei

Vi har ikke nok informasjon til å kunne vurdere om dette er fradragsberettiget. Dersom dette gir rett til fradrag, vil det være nettobeløpet (med andre ord du må trekke fra reisepengene du har fått tildelt) som kan fradragføres. Merk at du også må komme over egenandelen på kr 15.000.

Hilsen

Skatteetaten

---------------------------------------------------------

Ny bolig

Jeg flyttet inn i min nye leilighet i desember. Men den som står som sekundærbolig med en veldig høy verdi. Kan dette stemme? Hva betyr sekundærbolig?

Sigurd

Skatteetaten svarer:

Hei Sigurd!

Grunnen til at boligen din står som "sekundærbolig" kan være at du står registrert bosatt på en annen eiendom enn den boligen du har kjøpt.  Har du husket å melde flytting til folkeregisteret? Melde flytting gjør du enkelt på  http://www.skatteetaten.no/flyttemelding

I tillegg må du endre fra "sekundærbolig" til "primærbolig", og levere selvangivelsen.

Ny ligningsverdi på boligen kan beregnes på skatteetaten.no/boligverdi.

Sekundærbolig er benevnelsen på boliger som du eier, men ikke bor i. Boligen du er registrert bosatt i kalles primærbolig.

hilsen

Skatteetaten

-------------------------------------------------------------

Pendler

Hei

Hva utgifter kan en få trekke fra på skatten som ukependler.

Bo/fast adresse er i en annen kommune og det er ca. 134 km tur/retur pluss 2 ferger i sone 9.

Har kjøpt egen bolig i Ålesund som jeg bor i ukene og reiser hjem hver helg.

Er det 28 % av totalsummen som er det reelle skattefradraget på alle utgifter i forbindelse med ukependler utgifter eller er det noe som dekkes 100 % fradrag.

Med vennlig hilsen

Petter

Skatteetaten svarer:

Hei Petter!

Fradragene gir skattefradrag på 27 % fra og med 2014. Ut i fra de opplysningene du gir har vi for opplysninger om din livssituasjon til å gi et konkret svar. Gå inn på www.skatteetaten.no/pendler og sjekk ut hvilke fradrag du har krav på.

Hilsen

Skatteetaten

-----------------------------------------------------------

Skjema

I skjema RF-1221-B står det at underskudd skal føres i post 3.2.19. I fjor fant jeg aldri den posten på den elektroniske selvmeldingen. Hva gjør jeg da?

Harald

Hei!

Du skal kunne finne denne posten også i den elektroniske selvangivelsen. Øverst til høyre i skjemaet kan du søke direkte på postnummer. Deretter vil du finne post 3.2.19 i rullegardinen. Merk at postene står ikke i kronologisk rekkefølge.

Hilsen

Skattetaten

------------------------------------------------------------

Salg av boligkontrakt

I 2013 kjøpte jeg ei prosjektert leilighet som skulle være ferdig i 2014. Denne solgte jeg med tap like før ferdigstillelse (2014). Kan jeg trekke fra tapet i selvangivelsen? Evt. hvordan skal jeg gjøre det?

Takk!

Mvh

Idun

Skatteetaten svarer:

Hei Idun!

Salg av slike kontrakter er skattepliktig dersom du selger med gevinst og fradragsberettiget hvis du selger med tap. Før tapet i post 3.3.6 og gi opplysninger om hva du har solgt og hvordan du har kommet frem til beløpet.

Hilsen

Skatteetaten

--------------------------------------------------------------------------

Boligsalg

Jeg har solgt bolig ved tap, spørsmå mitt er om vi har rett å få skattfradrag.

Følgende er noen viktigste datoer:

Overtakelsen dato av  ny/nåværende bolig:  13.08.2013 (Flytte inn dato)

Ingått kontrakt av salg den gamle bolig:  25.06.2014

Ny eier overtok den solgte boligen:  16.08.2014 (Ny eier flytte inn dato)

Solgt bolig ble kjøpt i April, 2012

Jeg har fått mange forskjellige svar i blant de fra ligningskontor og megler, derimot er jeg veldig usikker på hva er et rett svar.

Mvh

Ellen Wu

Hei!

Under forutsetning at du flyttet inn i gammel bolig i april 2012, kommer du innenfor unntaksregelen for skatteplikt ved salg av bolig. Denne sier at dersom man har budd ett av de siste to årene i boligen er det ingen skatteplikt på gevinst. Det er dermed heller ikke anledning til å fradragsføre tap ved salg.

Hilsen

Skatteetaten

---------------------------------------------------------

Oppussing

Hei

jeg pusset opp huset mitt for 600000 kr. Høsten 2013, kan jeg trekke noe av det på skatten?

Utvendig kledning, vinduer, isolasjon, mm?

Mvh

Bjørn

Skatteetaten svarer:

Hei Bjørn!

Dersom du ikke driver med utleie av huset, er oppussing ikke fradragsberettiget.

Hilsen

Skatteetaten

-------------------------------------------------------------

Barnebidrag

Hei, jeg betaler 2500kr hver måned i barnebidrag for ett barn bosatt/svensk statsborger i Sverige. Får jeg trekke ifra for dette og i så tilfelle hvordan?

Med vennlig hilsen

Johan

Skatteetaten svarer:

Hei Johan!

Betalt barnebidrag er ikke fradragsberettiget. Dette har sammenheng med at mottakeren av bidraget heller ikke skattes for beløpet.

Hilsen

Skatteetaten

------------------------------------------------------------

Utleie

Har leige ut leiligheita mi møblert, frå august 2014  og skal utleigast til august 2015. I forhold til skatt er det skjema " utleie av skatt 2014" eg skal bruke?  Noko Anna enn det skjema som eg må ha med ? Lurer også på 2.6 på det skjema"avskriving av bygning" kva fører eg opp her?

Mvh Christoffer

Skatteetaten svarer:

Hei Christoffer!

Nei, du skal ikkje legge ved noko anna skjema enn RF-1189 Utleige av fast eigedom. Ta vare på kvitteringane i høve du seinere må legge dei fram for Skatteetaten. Det er ikkje avskrivning utleigebustadar.

Helsing

Skatteetaten

---------------------------------------------------------------

Kjøring

Hadde midlertidig arbeidssted langt fra ordinært arbeidssted i fjor.

Har man rett på fradrag for reise til og fra arbeid selv om man mottar kjøregodtgjørsle for reisingen?

Harald

Hei!

Du oppgir for få opplysninger til at vi kan svare deg konkret. Vi anbefaler at du går inn på www.skatteetaten.no/pendler og finner hva du har rett på av fradrag.

Hilsen

Skatteetaten

---------------------------------------------------------------

Samboere med felles hus og lån

I alle de år så klarer skatteetaten å dele ligningsverdien på vårt felleseide hus på begge to, medan banken klarer bare å føre det felles lånet på en av oss (diskriminerdend nok ALLTID mannen).

Vi har så svart med å dele opp lånet, for å unngå at den ene får «fiktiv» formue.

I løpet av de siste årene har vi opplevd at vi samlet kan få igjen alt fra 1000-5000 kr mer på denne måten, riktig nok med stadig mindre avanse….Kan du forklare hvorfor det er slik- og vil du anbefale å ikke endre?

MvhGunn

Skatteetaten svarer:

Hei Gunn!

I tilfeller der flere har lån sammen og banken innrapporterer beløpet på bare en av låntakerne, må låntakerne selv fordele fradraget etter ansvarsforhold. Ektefeller kan likevel velge en annen fordeling.

Samboere skal altså fordele gjeld og gjeldsrenter etter hva dere er ansvarlig for. Du kan bare kreve fradrag for den delen av gjelden du er ansvarlig for uansett hva som er innberettet fra bankens side. Har dere likt ansvar for lånet skal dere dele gjeld og gjeldsrenter med en halvpart på hver.

Hilsen

Skatteetaten

-----------------------------------------------

Kjøring til arbeid

Hei!

Jeg har ca 60 km kjøring hver dag mellom jobben og hjemmet mitt.  Kan jeg få fradrag for denne kjøringen i skatten min?!

Janne

Skatteetaten svarer:

Hei Janne!

Du har rett til fradrag for kr 1,50 pr. km for kjøring mellom hjem og arbeidssted.  Men likevel slik at du ikke får effektivt fradrag før du kommer over bunnfradraget. For 2014 utgjør bunnfradraget kr 15.000.

Dersom du hadde 5 dagers arbeidsuke og arbeidet hele 2014 vil fradraget kunne beregnes slik :  60 km x 230 dager x kr 1.50 pr km = 20.700 – 15.000 = 5.700. Vi antar her at du har 30 km en veg.

Legg inn reiseavstand og antall dager i post 3.2.8 i selvangivelsen. Leverer du elektronisk regnes fradraget ut automatisk.

Hilsen

Skatteetaten

-------------------------------------------------

Næringsinntekt  uten org.nr

Jeg hadde noe inntekt fra næringsvirksomhet i fjor, men har ikke org.nr. Hva gjør jeg da? Jeg har ikke fått sånn næringsselvangivelse. Kan jeg føre summene som annen inntekt og andre fradrag?

Kjetil

Skatteetaten svarer:

Hei Kjetil!

Logg deg inn på www.altinn.no og hent frem RF-1030 Selvangivelse for næringsdrivende, fra fanene "Skjema og tjenester". Da vil dine tall fra lønnstakerselvangivelsen komme frem i den nye selvangivelsen.

Dersom sum driftsinntekter er over kr 50 000 må du fylle ut næringsoppgave RF-1175 mv. Men hvis driftsinntektene dine er under kr 50 000 kan du i stedet bruke forenklet innrapportering  "Uten næringsoppgave: Mine sum driftsinntekter overstiger ikke kr 50 000", og fylle inn bare sum driftsinntekter og sum driftskostnader. Du skal ikke sende inn bilagene dine nå. Men du må kunne dokumentere  inntekter og utgifter dersom skatteetaten ber om det på et senere tidspunkt.

Hvis du har hatt over kr 50 000 i inntekter bør du også vurdere om du er merverdiavgiftspliktig. Dette kan du lese om på skatteetaten.no

hilsen

Skatteetaten

--------------------------------------------------

Frådrag for bil?

Hei!

Eg bur til vanleg i Thailand med kona mi, Hoi. Her sit eg fint i det, med eige leiligheit, bil og scooter.Eg lurar på ein ting. I Pattaya har eg kjoept meg ein ny bil (ein Mazda). Kan eg faa fraadrag i skatten min? Eg har ein scooter fraa foer, men den har eg ikkje faatt fraadrag for.

-Kaare

Hei!

Bilen vert sett på som ein privat bruksgjenstand og det er derfor ikkje høve til å frådragsføre kostnadar til denne.

Helsing

Skatteetaten

---------------------------------------------

Helgesamvær med barn

Hei.

Jeg har 2 barn som jeg har helgesamvær med. Henting og bringing hos mødrene blir 6 mil pr dag 2 dager i uken. Har jeg krav på fradrag for denne kjøringen?

Henning

Skatteetaten svarer:

Hei Henning!

Utgifter til henting og bringing av barn for helgesamvær anses som privat utgift og er ikke fradragsberettiget.

Hilsen

Skatteetaten

--------------------------------------------------------

Styrmann i offshore

Hei,Jeg er nyutdannet styrmann. I 2014 gjennomførte jeg to kurs på min fritid som jeg betalte selv.Dette var kurs som jeg måtte ha for å få meg jobb som styrmann i offshore.Har jeg rett på fradrag? Hvis ja, i hvilken post skal dette føres?Med vennlig hilsenAnders

Hei!Utfra opplysningene du gir virker det som dette er en del av grunnutdanningen din, og dermed er det ikke anledning til å fradragsføre dette.HilsenSkatteetaten----------------------------------------------------------------

Eiendom i Sverige

Hei,Vi har kjøpt oss en hytte i utlandet (Sverige) sist november. Denne må vi skatte for i Sverige, men må dette også oppgis i den norske selvangivelsen?

Kay

Hei Kay !

Alle eiendommer som du eier skal oppgis på din selvangivelse. Eiendom i utlandet skal oppgis i post 4.6.1 Fast eiendom i utlandet, og du må gi opplysninger om eiendommen i denne posten.. Ligningsverdien skal fastsettes til maksimalt 30 % av markedsverdi. Dersom du har betalt formuesskatt i Sverige har du rett på fradrag for denne skatten i utlignet norsk skatt.

Hilsen

skatteetaten

---------------------------------------------------

Pendler til Oslo

Hei.Jeg bor i Ålesund men har fast arbeidssted i Oslo . Er her 4 dager i uken og 1 dag hjemmekontor.Jeg får dekt reise og overnatting av bedriften.Hva kan jeg eventuelt føre opp som pendlerfradrag eller andre fradrag ?

mvh Karl

Hei Karl!

Du gir oss for få opplysninger til at vi kan svare deg konkret. Vi anbefaler at du går inn på www.skatteetaten.no/pendler og finner hva du har rett på av fradrag.

Hilsen

Skatteetaten

-----------------------------------------------

Enslig forsørger

Jeg ble separert i november 2014 og har en sønn på 3 år. Alle sier jeg  har rett på skatteklasse 2. Har jeg fått det?  Hvor står det på selvangivelsen?

Hanne

Hei Hanne!

Enslige forsørgere skal lignes i klasse 1 fra og med 2013. Enslige forsørgere som har barn under 18 år de forsørger, skal ha særfradrag for enslig forsørgere i post 3.5.5 som utgjør 4.067 kroner per måned. Dette særfradraget gis kun hvis du har mottatt utvidet barnetrygd!  Dersom du har mottatt utvidet barnetrygd og det ikke er oppgitt noe beløp i post 3.5.5, må du levere selvangivelsen og legge ved en bekreftelse fra nav om at du har rett på beløpet.

En oppskrift på hvordan du laster opp vedlegg i den elektroniske selvangivelsen, finner du her:  http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/Praktisk-om-selvangivelsen/Elektronisk-levering/Vedlegg/

Hilsen Skatteetaten

---------------------------------------------------

Lønn mangler

Jeg har tjent ca 17000 kroner hos en arbeidsgiver. Denne lønna mangler på selvangivelsen min. Hvorfor har dere ikke tatt den med?

Henrik

Hei Henrik!

Hvis din arbeidsgiver ikke har innbrettet beløpet til skatteetaten i tide, er beløpet ikke kommet med på din forhåndsutfylte selvangivelse. Legge inn beløpet i post 2.1.1 og oppgi arbeidsgiver, beløp  og årsakskode. Er du usikker på hvordan du gjør dette elektronisk kan du ta en titt på filmen du finner i høyremenyen her: http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/Praktisk-om-selvangivelsen/Elektronisk-levering/Endre-selvangivelsen/

Dersom arbeidsgiver har trukket skatt av beløpet bør du kontakte skatteoppkreverkontoret og sjekke om du er godskrevet skattetrekket på denne inntekten. Ha lønnsslippene din klar når du kontakter skatteoppkreverkontoret.

Hilsen Skatteetaten