Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sendte torsdag et brev med ti spørsmål til statsråd Bent Høie.

— Komitéen ber om et raskt svar, men forventer ikke at det kommer fredag. Alle vet at statsråden har et tomtevalg å ta fredag, sier Rasmus Hansson. Han representerer Miljøpartiet De Grønne i kontrollkomiteen.

Kontrollkomitéen har medlemmer fra alle partiene.

Synser ikke om saken

— Høyre og Frps representanter er ikke ute etter å plage egen statsråd i denne saken. Komitéen ber om svar, men det er ikke vår oppgave å synse noe om svarene. Vi skal bare vurdere om lover og regler er fulgt. Så blir det opptil partiene å eventuelt følge opp dersom noen ikke liker det som kommer fram, sier Hansson.

— Vi er ikke en sakskomité. Det er derfor ikke viktig for kontrollkomitéen å få svarene før tomtevalget tas fredag. Spørsmålene har ingen tidsfrist, men som oftest har statsråder en forståelse for hvor raskt et raskt svar bør være, selv om det snart er jul, sier Hansson.

Bent Høie skal holde en pressekonferanse fredag morgen.

Dette er spørsmålene Bent Høie skal svare på

1. På hvilken måte har Helsedepartementet - formelt eller uformelt - vært involvert i prosessen knyttet til valg av sted for nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal?

2. Hva slags informasjon - formelt eller uformelt - har statsråden gitt til Helse Midt-Norge og eventuelt Helse Møre og Romsdal, om statsrådens og regjeringens syn på lokalisering av nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal?

3. Hva slags saksbehandling og utredning foretas/er foretatt fra regjeringen mottar innstilling fra Helse Midt-Norge 18. desember d.a., frem til regjeringen eventuelt stadfester sin beslutning i foretaksmøtet som det er innkalt til 19. desember?

4. Hvilken informasjon og utredning ligger til grunn for at statsråden kunne innkalle til foretaksmøtet før Helse Midt-Norge hadde fattet sin beslutning?

5. Hvordan mener statsråden at administrasjonen og styret i Helse Møre og Romsdal kan ha blitt påvirket av at eiers (Helse Midt-Norge) innstilling til styrevedtak var offentlig før styremøtet i Helse Møre og Romsdal fant sted?

6. Hva var bakgrunnen for at styreleder i Helse Midt-Norge gikk av tidligere i høst, og hvilken kommunikasjon har det vært mellom henne, Helse Midt-Norge og Helse- og omsorgsdepartementet i forbindelse med hennes avgang?

7. På hvilken måte har Helse- og omsorgsdepartementet - formelt eller uformelt - vært involvert i utvelgelsen av nåværerende styremedlemmer i Helse Møre og Romsdal?

8. Direktør Eidsvik i Helse Møre og Romsdal gikk nylig av fra sin stilling. Ved avgangen viste direktøren til det hun mente var inngripen fra Helse Midt-Norge: «Eg opplev no i sluttfasen av arbeidet at Helse Midt-Norge har gripe inn i prosessen lokalt før mi innstilling til styret er klar.») Har det regionale helseforetakets styring vært i tråd med helseforetaksloven § 16, og har statsråden vært kjent med at det har vært slik kontakt?

9. Det ble fremsatt påstander om lovbrudd under styremøtet i Helse Møre og Romsdal 17. desember 2014, inkludert spørsmål knyttet til press rettet mot direktør Eidsvik. Statsråden bes redegjøre rundt innholdet i disse påstandene.

10. Har statsråden kjennskap til innblanding - utenfor foretaksmøte - fra Helse Midt-Norge i prosessen i Helse Møre og Romsdal?

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne