Håkan Norlén har vært helikopterpilot i Møre og Romsdal siden 1979, og bodd i Ålesund siden 1994. Nå er svensken i hjemlandet for å begrense skadene fra de enorme skogbrannene.

Han er ikke i tvil om at globale klimaendringer har medvirket til de enorme brannene i landet.

– De varme tilstandene minner meg om det vi kunne se som piloter på oppdrag Spania før i tiden. Grunnvannivået er enkelte steder lavere enn de har vært på mannsaldere, forteller han.

De befinner seg i nærheten av Sveg, drøye 30 mil nordøst for Lillehammer. Skogbranner herjer over store deler av landet. Fra lufta ser man at titusenvis av hektar er kullsvarte.

Kolonner fra Europa ankommer

Det har også regnet innimellom, men i løpet av kort tid tørker det opp igjen.

Brannslukkeren har reist østover sammen med Ålesund-kollega Markus Fløtten. De reiser dit de blir dirigert. Det er ikke bare naboland som hjelper Sverige.

– Kolonner fra Tyskland og Frankrike kjører opp. I én av dem var det 44 biler, forteller Norlén.

Umulig å slukke - må avgrense

Taktikken nå er ikke å slukke brannene fullstendig, det er umulig, men å holde dem i sjakk. Det er snauet ned branngater med skog på 50 meters bredde og 10 kilometers lengde. I noen av gatene er det lagt slanger med sprinkler.

Norlén og kollegaene henter vann fra tjern og innsjøer.

Frykter den kommende uka

– Heldigvis er det mange vann i området. Vi får fylt på i løpet av få minutter.

Han er likevel dypt bekymret for uka som kommer. Kombinasjonen av varme, vind og tørke gjør at glørne lett sprer seg og antenner nye skogsteiger.

– Det er meldt 35 varmegrader den kommende uka. Det blir kritisk.

Mannskap fra Ålesund: Samarbeidet med de internasjonale brannslukningsgruppene er effektivt. – Vi flyr bare dit vi får beskjed om, sier Håkan Norlén. foto: Markus Fløtten Foto: Markus Fløtten