Det var i formannskapet denne uka Kirsti Dale (uavh.) kom med utspillet som var et direkte angrep på lederne av kommunens virksomheter.

- Vi ser at mange av lederne stadig bruker mer penger enn de har på budsjettet, og det får ingen konsekvenser, sa Dale.

- Kanskje vi bør la dem konsentrere seg om å drive skoler, barnehager og sjukehjem men overlate økonomistyringen til noen på rådhuset.

Sivil ulydighet

Tidligere har Dale uttalt at enkelte virksomhetsledere driver sivil ulydighet når de ikke holder budsjettrammene sine.

- Hvis én slipper unna med dette, tenker selvsagt andre at de kan gjøre det samme, sa Dale.

Det var under debatten om neste års budsjett at Dale pekte på virksomhetsledere som en del av problemet. Også da politikerne diskuterte det kommunale sjukefraværet, gikk Dale langt i å antyde at økt fravær har mye av skylda for at Ålesund har havnet på Robek-lista.

Her finner du den nye Ålesund-sida!

Rysta

- Jeg blir rett og slett rysta over at Dale kan uttale seg slik om kommunens ansatte,  sa Monica Molvær (H). Det går rett og slett ikke an at vi som arbeidsgivere snakker om våre ansatte på denne måten.

Kirsti Dale tok ingen selvkritikk, men mente at de andre politikerne burde være glade for at det fantes slike som henne.

- Jeg sier ofte ting som andre ikke tør. Den rollen tar jeg gjerne, svarte Kirsti Dale.

Stort fravær koster

- Det er et faktum at hver eneste dag er det 300 ansatte i kommunen som ikke møter opp på jobb. Enten på grunn av at de er sjuke sjøl eller har sjuke barn, sier Kirsti Dale til smp.no. Dette er selvsagt kostbart for kommunen.

Rådmannen sa i møtet at man er i ferd med å sette inn tiltak for å få ned sjukefraværet, men at det fortsatt er for høyt.

Kirsti Dale mener at et godt tiltak er å ansette flere der sjukefraværet er størst.

- Det er noe som heter utgifter til inntekts ervervelse. Å ansette flere er et godt tiltak. Når mange er borte på grunn av sjukdom, går det ut over dem som er igjen. Dette er en dominoeffekt vi må få kontroll på.

Etatsjefer

Dale ønsker også å utdype det som ble oppfattet som et angrep på kommunale ledere.

- Jeg har lenge hevdet at Ålesund må gå tilbake til en organisasjon der det sitter etatsjefer på rådhuset som har ansvaret for økonomien og budsjettrammene. Slik var det tidligere, og det fungerte helt utmerket, mener Dale.

- Dales uttalelser er en ansvarsfraskrivelse som arbeidsgiver, sier Arbeiderpartiets Svein-Rune Johannessen.

- Hun skylder på dem som har absolutt minst ansvar for den dårlige økonomien i kommunen. Vår økonomiske situasjon er ene og alene et resultat av politiske vedtak som igjen blir belastende for de ansatte. Rammene er pint ned i de fleste virksomheter og det blir ikke satt inn vikarer. Da er det drøyt å peke på de sjukemeldte som problemet, mener Johannessen.

- Hadde jeg vært tillitsvalgt i Ålesund kommune, ville jeg ha forlangt at Kirsti Dale gikk på bystyrets talerstol og ba om unnskyldning, sier en opprørt Johannessen.

Signaler

Rådmannen ønsket signaler fra formannskapet om hva de vil prioritere før innspurten med budsjett og økonomiplan starter rett etter ferien. Varaordfører Tore Johan Øvstebø (KrF) luftet tanken om kommunen bør skaffe seg inntekter ved å bli en aktør i det kommersielle eiendomsmarkedet. Øvstebø mente at det kommunale eiendomsselskapet, ÅKE kunne ta på seg en slik rolle slik det har blitt gjort i andre kommuner.

Hans Kjetil Knutsen, Ålesundslista, skjøt øyeblikkelig ned den ballongen.

Det er noe som heter “skomaker bli ved din lest”, og det tror jeg i høyeste grad gjelder både kommunen og eiendomsselskapet, sa Knutsen.

Han viste til eksempler på kommunalt tomtesalg der man hadde oppnådd en mye høyere pris ved å gå til hvilken som helst eiendomsmegler.

Svein-Rune Johannessen likte ikke Knutsens omtale av ÅKE, og understreket at det ofte er politikerne som overprøver eiendomsselskapet og krever at det skal legges andre kriterier til grunn ved salg enn de rent forretningsmessige.

Gjør som over 27.000 andre - følg smp.no på Facebook

Fortsette på 199

Helseforetaket skriver ut stadig flere bøter for utskrivingsklare pasienter som blir liggende på sjukehus. Her var det flere i formannskapet som pekte på de to etasjene på Borgundvegen 199 som nå brukes av beboere på Åse sjukeheim. Når Åse er ferdig rehabilitert, bør kommunen se på muligheten av å bruke Borgundvegen 199 for å skaffe plass til ferdigbehandla sjukehuspasienter.