– Det er helt utrolig. En mann ringte fra nærområdet vårt torsdag og sa kort og godt: «Den har vi!»

Designer Sven Ivar Dysthe (81) er hoppende glad over at et eksemplar av den høyryggede stolen «Prisma» som han designet i 1968 fremdeles er intakt, og at eierne var villig til å selge. Nå vil stolmodellen komme til heder og verdighet igjen, nyprodusert av Fora Form i Ørsta og om noen måneder klar til å bli presentert på møbelmessa i Stockholm. Senere skal den til Kunstindustrimuseet.

I går ettermiddag kunne Sven Ivar Dysthe og kona hans, Trinelise, reise glade og lykkelige hjem fra selgeren på Kolsås til sin egen bolig i Rykkinn i Bærum kommune med det etterlyste stolklenodiet i bak i bilen.

Etterlyst

Dysthe etterlyste «Prisma» med høy rygg gjennom Sunnmørsposten for knappe to uker siden, men fikk ikke respons i første omgang. Siden tok han med seg et eksemplar av artikkelen til næravisa si, Budstikka (tidligere Asker og Bærum Budstikke). De tok opp saken og skrev om den torsdag. Det gikk bare noen timer før responsen kom, fra familien Anne og Ole-Christian Dahl rett i nabolaget til Dysthe som bor i Rykkinn i Bærum kommune.

På pikerommet

Datter i Dahl-huset, Benedicte, leste artikkelen og så bildet i Budstikka, og utbrøt:

– Men, dette er jo stolen vår!

Og hun skulle vite det, for hun har kost seg i stolen på pikerommet gjennom mange år.

Det er flere grunner til at akkurat denne stolen er blitt etterlyst. Den er ønsket til en utstilling i Kunstindustrimuseet neste vår, der Sven Ivar Dysthe og hans produksjon av designikoner gjennom et langt liv skal presenteres.

Fora Form

Dessuten er stolen sterkt ønsket av møbelprodusenten Fora Form i Ørsta.

– Vi vil ta opp produksjonen av «Prisma», og vil i første omgang lage den i et mindre opplag for presentasjon blant annet på møbelmessa i Stockholm over nyttår, sier salgssjef Frode Sporsheim i Fora Form.

Han legger til at de kunne ha forsøkt å lage en utgave av stolen ut fra bilder som foreligger, men det er nesten uråd å få til de originale dimensjonene på den måten. Med et eksemplar av den originale stolen er det langt enklere.

Prisma

Det er ikke tilfeldig at nettopp Fora Form står på for å ta opp igjen «Prisma». Det var forløperen til Fora Form, Møre Lenestolfabrikk, som opprinnelig laget stolen. Fora Form har i de senere år tatt opp igjen produksjonen av flere av Dysthes gamle klassikere, med til dels stor suksess.

En utgave av «Prisma» med lav rygg har det ikke vært vanskelig å skaffe, og nå er altså den med høy rygg tilgjengelig.

– Den høyryggede «Prisma» vil kanskje komme best til sin rett i et hotell, i en hall eller lobby. I alle fall er stolen viktig designhistorie, sier Frode Sporsheim.

Kona til Sven Ivar Dysthe, Trinelise Dysthe, har vært like engasjert som mannen sin i arbeidet for å skaffe den savnede stolmodellen tilbake.

Gråhåret

Hun beskriver den opprinnelig rødlakkerte hudstolen i baksetet på bilen deres som velbrukt, «kanskje en smule gråhåret, som oss, etter mange år», som hun humoristisk uttrykker det.

Hun har følgende beskrivelse av reaksjonene deres da den hyggelige telefonbeskjeden kom:

– Vi ble veldig rørt, begge to, og jeg tror Sven Ivar hadde en klump i halsen.