Kinoene i Ålesund satser på «kvalitetsfilm» i 2017:

– Det har vært et forrykende år med mye bra film, og vi har slått vår egen fjorårsrekord med over 10.000 besøkende. Det er en fornøyelse å være kinosjef når jeg ser hvor flink byens befolkning er til å bruke kinoene.

Det sier Beathe Kvalsvik Breivik som har ansvar for Løvenvold kino og Moa-kinoene.

Kinoene i Ålesund hadde i fjor 161.278 besøkende mot 150 993 i 2015.

– Kjempegøy at vi har klart å slå vår egen rekord, sier kinosjefen som tror det skyldes at Nordisk Film har vist flere filmer, utvidet åpningstidene og blant annet starta med nattkino i helgene i Ålesund.

Det økte kinobesøket mener Beathe Kvalsvik Breivik sjølsagt også skyldes at mange gode filmer, blant dem mange norske, har hatt premiere i 2016.

På kinotoppen

På kinotoppen i Ålesund er Kongens nei med 8.252 besøkende, og Snekker Andersen på andreplass med 7.914 besøkende. Det er de samme filmene som ligger på kinotoppen i Norge. Så kommer filmene Et helt halvt år og Istid: På kollisjonskurs på de neste plassene, mens Børning 2 ligger på femteplass i Ålesund med 5.434 besøkende.

I romjula var det barnefilmen Hakkebakkeskogen basert på Thorbjørn Egnes historie og Star Wars-filmen for voksne som trakk mye folk til kinosalene.

– I romjula var kinobesøket 5.732. Det er jeg veldig fornøyd med, og viser at publikum satte pris på de utvidede åpningstidene fra formiddag til langt på kveld. Det kommer vi til å fortsette med i alle ferier framover, sier Beathe Kvalsvik Breivik.

Satser på kvalitetsfilm

Kinosjefen i Ålesund har merket seg at det er det hun kaller de små filmperlene som ligger nederst på besøkslisten.

– Dette er gode filmer som fortjener mer besøk, og som vi skal jobbe med å øke i 2017. Det skal vi blant annet gjøre ved å sette opp kvalitetsfilm på Løvenvold hver onsdag. Filmen vises også på Moa, men denne dagen flyttes den til byen slik at folk vet at da vises det kvalitetsfilm i Løvenvold kino, sier Beathe Kvalsvik Breivik, som har planer om å starte denne satsinga med filmen «Lion» den andre onsdagen i januar.

I april skal hun arrangere kvalitetsfilmfestival.

– Hva legger du i kvalitetsfilm, hvilke filmer kan publikum vente seg?

– Programmet for festivalen er ikke klart, og heller ikke for onsdagsfilmene fram over våren. Med kvalitetsfilmer mener jeg filmer som gjør inntrykk, og som setter spor etter seg når publikum forlater kinosalen. «Kongens nei» er en slik film, og ofte er kvalitetsfilmer utenlandske som ikke er så mye omtalt på forhånd. Jeg ønsker å løfte fram disse filmperlene, forteller kinosjefen.

Hun forteller at kinoene på Moa fortsatt er mest brukt av publikum, men opplyser at store filmpremierer legges til Løvenvold kino for at flest mulig skal delta i begivenheten.

Vil bruke Løvenvold mer

– Vi jobber med å få opp bruken av Løvenvold som er den største kinosalen med sine 190 plasser, mot 132 plasser i den største salen på Moa. Vi har fått tilbakemelding fra folk som ønsker mer filmvisning i Løvenvold. Og det gjør vi blant annet med å vise kvalitetsfilm der hver onsdag.

– Vi prøver hele tiden å gjøre det beste for byens kinopublikum, sier kinosjefen som lover at også 2017 blir et sterkt kinoår med blant andre filmene Snømannen og Skjønnheten og Udyret.

Romjula: I romjula var det tegnefilmen Hakkebakkeskogen som trakk mange barn til kinosalen på Moa. Foto: Filmweb
Kinotopp: I 2016 var det den norske, historiske dramafilmen Kongens nei som trakk flest folk til kinoene i Ålesund. Her er de to hovedrolleinnehaverne , Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen i en scene fra filmen. Foto: Filmweb