– Det bygges akkurat som et vanlig hus, med isolasjon, vinduer og alt, sier Sondre Ferstad.

I en garasje på Skodje står det som snart skal bli hans nye hjem. Han viser vei opp en gardintrapp og inn i huset. Vegger, panel, tak og elektrisk anlegg på plass, og nå er det baderomsplater som står for tur.

Få ned forbruket

På disse 14 kvadratene skal han få plass til alt han trenger: Kjøkkenkrok og kjøleskap, spisebord, sofa og en sovehems – ja, til og med en gjestehems til overnattingsgjester. Også ovnen er i mikroformat – det er ikke så mye som skal til for å varme opp et så lite hus.

– En viktig motivasjon for meg er å få ned forbruket mitt. Å ta det ned til det jeg faktisk trenger for å leve, sier Sondre.

Ideen fikk da han leste om mikrohuset til Matias Askvik og Sara Olausen. De igjen ble inspirert av den amerikanske «Tiny house movement», en bevegelse som søker å bo lite og miljøvennlig, som en protest mot overflodssamfunnet.

«Tiny House Movement»

Mikrohus er et relativt nytt fenomen i Norge, men på nettsiden mikrohusprat.com er det stadig flere som viser interesse for det.

– Jeg ble umiddelbart hektet på å leve slik, på en mer miljøvennlig måte, sier Sondre.

– Det er også noe eget med å ha et konkret forhold til hjemmet sitt. Jeg har planlagt og bygd det med egne hender.

Et par fiffige detaljer får han også inn, som AUX-kabler som legges i veggene, slik at han kan koble på og spille musikk fra kjøkkenkroken.

På hengerens premisser

Mikrohuset bygges på hengeren sine premisser. Det må være registrert og holde seg innafor vektgrensen. Alt materiale og alle maskiner veies omhyggelig på vekta før det får slippe på huset til Sondre.

Han har ikke regnet ut den totale prislappen, men antar at det koster mellom 160.000 og 190.000 kroner. Planleggingen begynte i januar, mens arbeidet tok til i mai.

– Siden har det gått non stop. Det er en kontinuerlig nysgjerrig prosess, og jeg tar det steg for steg. Jeg har også fått god hjelp av familie og et par tømrerkompiser, sier han.

Lite hus og lite instrument

Til høsten flytter han og hengeren til Trondheim for å studere utøvende musikk. Hvor han skal sette huset er han usikker på.

– Jeg håper noen har en hageflekk eller et sted bak en garasje å avse, og at jeg får koble meg på strømnettet. Du må få med at jeg er flink til å spille munnspill, måke snø og klippe plen, sier han.

Innlagt vann har han imidlertid ikke. Det belager han seg på å hente. Toalettet blir det han kaller en «ventilert utedo».

– Jeg forstår hvis folk er skeptiske, men alle er velkomne til å se hvordan resultatet blir!

– Det har gått non stop siden mai, sier Sondre. Foto: Sofie Svanes Flem
<strong>Får plass:</strong> – Det er en god ting å faktisk måtte tenke over hvilke ting man trenger og hvilke ting man ikke trenger. Det handler ikke om å leve så spartansk at jeg piner meg gjennom dagen, men heller at jeg designer et hus etter mine behov, sier Sondre Ferstad.