OSLO (smp.no): Politiske saker skal ikke bare vinnes. Æren skal også fordeles.

Det siste utløste en verbal slåsskamp mellom Venstres Gunn Berit Gjerde og Frps Harald Tom Nesvik. Gjerde gikk langt i å antyde at den statlige overtakelsen av skredovervåkningssenteret skjedde som følge av at Venstre og KrF lyktes med å presse regjeringspartiene til det under forhandlingene om statsbudsjettet. Det fikk Nesvik til å se rødt.

Les også: Nesvik provosert over Åknes-uttalelser- Jeg har kommentert nyheten og at dette kom inn i forhandlingene med KrF og Venstre. Så vidt jeg har fått bekreftet var det ikke inne i det opprinnelige budsjettforslaget fra regjeringen. Jeg er fullt klar over at Frank Sve (Frp) har arbeidet hardt for denne saken. Det samme har Jon Aasen (Ap). Det har sikkert stortingspolitikerne fra Frp også, men det vet jeg ikke så mye om, sa Gjerde til smp.no.- Jeg er rystet over uttalelsene fra Gunn Berit Gjerde. Hun bør holde seg for god til å forsøke ta æren for arbeid andre har gjort, svarte en provosert Harald Tom Nesvik (Frp).

Les også: Staten tek Åknes-rekningaGjerde kunne søkt opp fagbudsjettet for olje-og energidepartementet. Der slås det fast under kapitlet om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)."Åknes Tafjord Beredskap IKS (ÅTB) og Nordnorsk Fjellovervåking IKS (NNFO) driver overvåking og varsling knyttet til fare for store fjellskred. ÅTB som eies av syv kommuner og Møre og Romsdal fylkeskommune overvåker de ustabile fjellpartiene Åkneset, Hegguraksla og Mannen i Møre og Romsdal. NNFO som eies av tre kommuner og Troms fylkeskommune overvåker Nordnesfjellet i Troms. Departementet mener en statlig overtakelse av overvåkingsvirksomheten i regi av NVE er hensiktsmessig blant annet for å sikre at den begrensede kompetansen som finnes på dette fagfeltet kan benyttes nasjonalt. NVE har inngått avtaler med ÅTB og NNFO om å overta virksomheten fra 1. januar 2015. Overtakelsen forutsetter at eierkommunene godkjenner de inngåtte avtalene". Kampen om æren ser ut til å ende med 1-0-seier til Nesvik.

I budsjettforslaget fra Olje- og energidepartementet står det rett nok ikke spesifisert at staten skal dekke utgiftene eierkommunene har hatt tilknyttet etableringen av skredovervåkningen. Det fastslår derimot en samlet energi-og miljøkomitee på Stortinget.

Det var også KrF og Venstre med på.