- Jeg har lyst til å bli veterinær, så da passer det bra å ta biologi, sier Sølvi Hjelvik.

VG2-eleven tar faget biologi 1 på Ulstein vidaregåande skule. Grunnen til at hun sikter seg inn mot veterinæryrket, er at hun har vokst opp med og trives med å ha kontakt med dyr. Et yrke med grei lønn er heller ikke å forakte, syns Hjelvik.

Pernille Knotten er i gang med sitt tredje år på samme skole. Til høsten peiler hun seg inn på militæret, og deretter får hun se hvor veien går videre.

-Jeg syns det er spennende å få prøve seg på øvelser i et laboratorium, som er mye mer profesjonelt enn det vi er vant med på vår skole, uttaler Knotten. De to elevene har utført biokjemiske tester, der de har undersøkt de biokjemiske egenskapene til bakterier. Ifølge høgskolelektor Sahar Olsen har alle bakterier sine karakteristiske egenskaper, både i forhold til utseende og voksemønster.

Det å ha mulighet til å gjøre øvelser, nøyaktig slik de blir gjort på medisinske laboratorier, samtidig som elevene får gode råd om studiet via lærere og studenter, kan bidra til å gjøre videre utdanningsvalg lettere.

På spørsmål om hvilke typer mennesker biologiske fag passer for, påpeker Birgitte Torset, fagseksjonsleder for biologiske fag, at en helst bør være nysgjerrig og opptatt av natur og miljø. Er du sjølstendig og kreativ, og interessert i å finne nye måter å bruke ressursene våre på, kan du absolutt være rett person.

- Det er et økende jobbmarked; på landsbasis er det mangel på bioingeniører. Tradisjonelt er det mange som søker seg til sjukehus, men det blir flere og flere bioingeniører i den private industrien også, sier Torset.

Høgskolelektor Sahar Olsen gjør læren om bakterier underholdende. Biologistudent Ann Elin Espeseth t.h. har funnet seg godt til rette på studiet. Foto: Alexander Worren