Tidligere i år har verdien gått ned, men etter ny oppgang på børsene, endringer i kronekursen og tilførsel av oljepenger har fondets verdi tatt seg opp igjen, skriver E24.

Like før klokken 16 fredag var verdien 12.628 milliarder kroner, viser Norges Banks eget telleverk på nett.

– Ser du på verdensindeksen, som kanskje er mest relevant for oljefondet, så var den ned 25 prosent på det meste. Nå er den ned 17 prosent. Så den har kommet mye tilbake. Og i norske kroner er jo verdensindeksen bare ned fire prosent for året, på grunn av kroneeffekten, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Wealth Management.

Fondet har hatt negativ avkastning i alle årets tre kvartaler hittil. I andre kvartal var avkastningen minus hele 1.027 milliarder kroner. Staten ventes imidlertid å dra inn nær 1.200 milliarder kroner i år fra olje- og gassnæringen. Fondet har fått tilført til sammen 662 milliarder kroner fra regjeringen hittil i år.

– Det kommer til å komme mye penger inn på fondet neste år. Mange har tro på at spesielt gassprisene holder seg på et høyt nivå. Med høy oljepris blir det bra tilsig også fra olje, sier Nordea-sjefstrategen.