– Det er sterke grunner til å vurdere å stenge grensen for russere. Særlig på grunn av beslutningen Finland har gjort. Vi må ikke være naive, sier leder for justiskomiteen på Stortinget Per-Willy Amundsen (Frp) til NRK.

Frp ber nå om at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) orienterer Stortinget om situasjonen. Også Høyre etterlyser en plan fra regjeringen.

Skaper problemer

– I det øyeblikket nabolandene stenger grensene så vil tilstrømmingen øke, sier andre nestleder for justiskomiteen Sveinung Stensland (H) til kanalen.

Han sier at selv om mange flykter fordi de frykter å måtte delta i krigen i Ukraina, gjelder ikke det alle som reiser fra Russland nå.

–Vi vet også at i slike scenarioer er det mange som reiser med andre hensikter enn å rømme fra Putins regime, sier Stensland.

– Jeg mener det ikke blir håndtert nå, det er en «vent og se» holdning, og det holder ikke.

Mener det hjelper Russland

Arbeiderpartipolitiker Guro Brandshaug er derimot uenig. Hun mener Norge hjelper Russland dersom grensene blir stengt.

– Det sender et signal om at vi fordømmer hele det russiske folk; at vi ikke lenger klarer å skille mellom det russiske regimet og deres støttespillere, og den delen av den russiske befolkningen som faktisk ønsker å vise motstand mot krigshandlingene, sier hun til NRK.

Mandag krysset over 400 personer grenseovergangen ved Storskog til Norge. Torsdag kom det 162 personer.

– Det er gjerne opposisjonelle som frykter for sitt liv som ønsker å komme hit til landet. Hvis vi stenger dem ute nå, er jeg redd det forsterker Putins propagandahistorie om et Vesten som vil den russiske befolkningen vondt, sier Brandshaug.

Justisministeren har ikke kommentert saken.